Man vet inte riktigt var skurarna ska dyka upp men befinner man sig i varningsområdet bör man vara beredd, säger SVT:s meteorolog Pererik Åberg. Foto: TT/SVT

SMHI varnar för skyfall i stora delar av landet

Uppdaterad
Publicerad

Skyfallsliknande regn väntas i stora delar av södra Sverige under eftermiddagen och kvällen. Nu utfärdar SMHI en gul varning – och varnar för översvämningar på flera håll.

– Marken är torr som fnöske, säger Pereik Åberg, meteorolog på SVT.

Enligt SMHI väntas skyfallen starta vid 15-tiden på fredagseftermiddagen och pågå till tidigt på lördagsmorgonen. Även kraftig åska kan förekomma.

”Trafiken kan bli långsammare på grund av översvämmade vägar”, skriver SMHI som också varnar för risk för översvämningar i källare, dagvattensystem och viadukter.

”Marken torr som fnöske”

Det är den senaste tidens värme som nu går över i svalare temperaturer – och som i sin tur leder till regn.

– När den varma och svala luften blandas blir det ofta kraftiga regnskurar. Man vet inte riktigt var skurarna ska dyka upp men befinner man sig i varningsområdet bör man vara beredd, säger SVT:s meteorolog Pererik Åberg.

Även om behovet av regn är stort väntas fredagens skurar mest ställa till med problem.

– Marken är torr som fnöske så vattnet kommer i de flesta fall bara att rinna av. Det är också därför man ser en ökad risk för översvämningar.

Skyfallen kan återvända under lördagen och varningen kan då utökas, skriver SMHI på fredagsmorgonen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer