Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det finns risk för begränsad framkomlighet och förseningar i trafik på grund av vädret. Hör SVT:s meteorolog i klippet. Foto: Pontus Stenberg/TT TT

SMHI varnar – glashala vägar

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen utfärdade SMHI en gul vädervarning om plötslig ishalka i stora delar av södra och mellersta Sverige.

– När det börjar regna ska man ha i bakhuvudet att det är kallt, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI.

Under måndagsförmiddagen drar regn in över västra Sverige, som under dagen drabbar stora delar av Götaland och Svealand, samt sydligaste Norrland. Det rör sig om regn eller underkylt regn i kombination med kalla vägar, vilket riskerar att ge glashala vägar.

Under eftermiddagen ställde Hallandtrafiken in samtliga bussar i Hallands län på grund av halkan. Även Västtrafik varnar för förseningar och inställda avgångar i Västra Götalandsregionen.

All busstrafik i Dalsland är helt indragen på grund av halka.

”Kan bli glashalt direkt”

Enligt SMHI finns det en risk för trafikolyckor och begränsad framkomlighet på grund av vädret, som även kan orsaka förseningar och inställda avgångar inom buss-, tåg- , och flygtrafiken.

– När regnet träffar backen så fryser det, och då kan det bli glashalt direkt. Om regnet är underkylt är risken att det fryser snabbt på vindrutan, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI.

”Släpp på gasen”

Enligt Trafikverket finns en risk för besvärligt väglag på flera håll där regnet drar in, och enligt Therese Fougman bör man tänka efter innan man sätter sig i bilen.

– När det börjar regna ska man ha i bakhuvudet att det är kallt. Släpp på gasen och tänk på hur du kör, säger Therese Fougman.

I delar av landet medför vädret snö i stället för regn, och framåt kvällen kommer regnet nå delar av Mälardalen.

– Tänk efter – behöver jag åka bil, eller kan jag ställa den hemma?, säger Therese Fougman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.