Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Blir riktigt besvärligt väder i södra halvan av landet” – SVT:s meteorolog om hur stormen slår mot Sverige. Arkivbild. Foto: SVT, TT

Snöstorm på ingång – SMHI varnar på flera håll

Uppdaterad
Publicerad

I södra och mellersta Sverige får våren vänta. I natt drar en snöstorm in över landet och SMHI varnar för strömavbrott och trafikstörningar under tisdag och onsdag. Flera tågavgångar har redan ställts in, uppger Trafikverket.

Hårda vindar och kraftigt snöfall kommer under tisdagen drabba stora delar av landet. SMHI har utfärdat en orange varning för norra Götaland, norra Skåne och i östra Svealand. I övriga Svealand och Götaland, samt på Gotland och Öland gäller gul varning.

– Det börjar i natt längs västkusten. Sen kommer det in över Västergötland, Småland, Skåne och Blekinge där det kommer bli hårda vindar längst i syd. I Svealand kan det komma upp till 30 cm snö på vissa håll, säger Deana Bajic.

– Senare under tisdagseftermiddagen drar snöstormen in över Stockholmsområdet, då kan det bli besvärligt när folk ska åka hem från jobbet, säger Deana Baijic.

”Jobba hemifrån”

Ovädret kan komma att orsaka förseningar i trafiken på grund av olyckor, halka, dålig sikt och snödrev. Även kollektivtrafik, tåg och flyg riskerar att bli försenade eller ställas in under tisdag och onsdag. Ovädret kommer sannolikt också orsaka störningar i el- och telefonnätet varnar SMHI.

Särskilt i områden med öppna landskap som inte hunnit snöröjas kan framkomligheten i trafiken vara mycket begränsade under onsdagen och tisdagen.

– Ha vinterdäck, och jobba hemifrån om du har möjlighet, säger Deana Bajic.

Stora snömängder väntas

Snöstormarna väntas pågå till onsdag kväll. Vinden ska enligt prognoserna tillta på tisdagen och hårdast ska det blåsa i delar av Skåne, Bohuslän, Dalsland, norra Västergötland och Östergötland. Längst i söder kan snöovädret delvis övergå till regn under tisdagen.

– Men det är inte så kraftiga vindar jämfört med tidigare stormar. Det som kommer orsaka besvär är framför allt att det väntas komma stora mängder snö, säger Deana Bajic.

Tågtrafik ställs in

På grund av det kommande ovädret har flera av tisdagens och onsdagens tågavgångar i södra och västra Sverige redan ställts in. SJ har även varnat för att fler avgångar kan komma att ställas in på grund av ovädret. På Trafikverkets sajt kan man följa de senaste uppdateringarna om trafikläget samt se exakt vilka avgångar som ställts in.

Fakta: Vädervarningar

  • Gul varning: Vädret kan få konsekvenser för samhället och innebära vissa risker för allmänheten. Störningar i en del samhällsfunktioner väntas.
  • Orange varning: Kan innebära allvarliga konsekvenser för samhället, fara för allmänheten och allvarliga skador på egendom och miljö. Störningar i samhällsfunktioner väntas.
  • Röd varning: Mycket allvarliga konsekvenser för samhället och stor fara för allmänheten. Omfattande störningar i samhällsfunktioner

Källa: SMIHI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.