Ett fall av omikron utan resekoppling upptäckt i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen av covid-19 och antalet personer som behöver vårdas på sjukhus till följd av sjukdomen fortsätter att öka.

– Vi har en ökning av smittspridning i Sverige, men fortsatt på relativt låga nivåer, säger Sara Byfors, biträdande avdelningschef vid Folkhälsomyndigheten.

Samtidigt har ett fall av den nya mutationen omikron upptäckts utan koppling till tidigare resa utomlands.

Kurvan över antalet smittade med covid-19 i Sverige fortsätter uppåt, meddelar Folkhälsomyndigheten på veckans pressträff om virusets utveckling. Ökningen syns både bland både ovaccinerade och vaccinerade, om än i mindre omfattning bland vaccinerade.

Smittökningen syns bland annat hos barn i åldern 0–9 år, vilket enligt Byfors kan förklaras av att barn i de åldersgrupperna till största delen är ovaccinerade.

Fler sjukhusinläggningar

Smittspridningen har även lett till att antalet personer som är i behov av sjukhusvård har ökat, både på vanliga vårdavdelningar och på IVA.

Enligt Socialstyrelsens senaste notering vårdas 350 personer på vanlig vårdavdelning, vilket är en ökning på 64 personer. 56 personer vårdas på intensivvårdsavdelning, vilket är en ökning med 13 personer.

Enligt Folkhälsomyndigheten rör det sig i större utsträckning om ovaccinerade personer som blir så pass allvarligt sjuka att de behöver vårdas på sjukhus.

– Det är väldigt tydligt att vaccination skyddar väldigt bra mot allvarlig sjukdom, säger Sara Byfors.

Folkhälsomyndigheten ser dock ingen ökning i antalet dödsfall i covid-19.

Ett fall av omikron utan resekoppling

Fortfarande är det deltavarianten av viruset som dominerar. Folkhälsomyndigheten uppger att 16 fall av den nya virusvarianten omikron har upptäckts i Sverige. Alla utom ett fall har koppling till resor utomlands.

– Det finns sannolikt en resekoppling i botten. Men det är en indikation på att det sker en viss smittspridning i samhället av omikronvarianten i Sverige, säger Sara Byfors.

Enligt henne är det fortsatt oklart om vaccinen skyddar sämre mot omikronvarianten av viruset, eller om den nya mutationen leder till allvarligare sjukdom än tidigare varianter.

– Enligt det man har sett hittills är det nästan konstaterat att den har en ökad förmåga att sprida sig i och med de mutationer som finns i omikronvarianten jämfört med deltavarianten och andra, säger Sara Byfors.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.