Sms-gåvor till Röda Korset minskade med 92 procent

Uppdaterad
Publicerad

Röda Korset har märkt av en kraftig minskning i antalet gåvor sedan det började krävas ett wywallet-konto för att ge sms-gåvor.

Sedan den första februari krävs mobiltjänsten wywallet för att göra betalningar med mobilen. Krångligt tycker många och det märks inte minst hos Röda Korset där antalet gåvor via sms minskat med 92 procent.

– Det tvärdog när övergången skedde, säger Karin Tengby, pressekreterare på Röda Korset.

Har blivit krångligt

Wywallet är ett system som de fyra stora mobiloperatörerna infört och som kräver att man registrerar sig och ställer in mobilen på rätt sätt.

Karin Tengby tror att skälet till att gåvorna minskat är att det blivit krångligare och att den som vill skänka pengar måste ansluta sig till något hen inte känner till.

– Det finns en stor vilja att skänka pengar men det ska vara enkelt och det är det inte nu.

För Röda Korset och andra hjälporganisationer har övergången varit förödande. I nuläget har Röda Korset en akutinsamling till Syrien, men minskningen med 92 procent är enorm.

– Vi kan inte kommunicera att man enkelt kan skänka pengar. Det är som att gå flera år tillbaka i utvecklingen, säger Karin Tengby.

Undantag för tv-omröstningar

Hon önskar att det kunde införas ett undantag precis som det är för tv-omröstningar. Det går nämligen fortfarande att rösta i exempelvis Melodifestivalen utan wywallet, sms som kostar tio kronor.

– Jag tycker att även vi kunde undantas, säger hon.

Wywallet: Jättetråkigt

Wywallet beklagar att sms-gåvorna till Röda Korset minskat.

– Det är jättetråkigt att röda korset har tappat så mångagåvor och det beror på den stora förändringen som skett, säger Adam Hasslert,marknadschef på wywallet.

Det finns ett undantag för tv-insamlingar. Kan det bliaktuellt även för gåvor till välgörenhet?

– Det vill jag inte uttala mig om utan det är något förmobiloperatörerna att svara på. Men de har valt att lägga alla sinabetaltjänster i wywallet, säger han.

Han tror att det varit ett problem med övergången till detnya systemet men jämför det med att skaffa ett betalkort.

– Det är en process och om man ska skaffa ett visakort ärdet många blanketter att fylla i och så är det även hos oss tyvärr. Men detgäller bara appen och på webben. Försöker man göra ett sms-köp får man ett smssom man bara behöver svara ja på. Då kommer man kunna fortsätta göra sms-köpmed mobilen och får betalar på den vanliga fakturan, säger Adam Hasslert.

Minskning hos Läkare utan gränser

Även organisationen läkare utan gränser ser en minskning av antalet gåvor.

– Vi har sett en tydlig minskning i sms-gåvor sedan registrering började krävas och vi ser med oro på utvecklingen. Det kan få stora konsekvenser för vår insamling inte minst vid en katastrof då många skänker via sms. Vi hoppas att så många som möjligt registrerar sig så att vi kan fortsätta få in livräddande sms-gåvor, säger Johan Pettersson, insamlingsansvarig på Läkare Utan Gränser, i en skriftlig kommentar till TT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.