Båtägare i sjönöd kan få hjälp snabbare i framtiden. Foto: TT

SMS ska rädda liv till sjöss

Uppdaterad
Publicerad

SOS Alarm planerar att bygga upp en bas av frivilliga som ska kunna larmas via sms vid olyckor på sjön. Tanken är att en snabb räddningsinsats ska kunna rädda liv.

Den här nya satsningen är i stort sett en kopia på de så kallade SMS-livräddarna. Det är en grupp frivilliga som larmas via sms, och som kan ge första hjälpen vid till exempel ett hjärtstopp i ett gathörn innan ambulansen kommer. Nu planeras alltså en motsvarighet till sjöss.

Snabbare på plats

– Via sms-kontakt skulle troligen de aktuella personerna vara snabbare på plats än de resurser vi har tillgång till i dag, till exempel Sjöräddningssällskapet och Sjöpolisen, säger Sverker Petersson på SOS Alarm.

På Svenska Livräddningssällskapet ser man positivt på en sådan här utveckling.

– Med mobil positionering kan ju den som är närmast få ett sms om ett drunkningstillbud eller annat. De skulle snabbt kunna ta sig till platsen, och det skulle korta ner räddningstiden betydligt, säger Karin Brand, generalsekreterare på Svenska Livräddningssällskapet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer