Sms-livräddare ökar chans att överleva

Uppdaterad
Publicerad

Försöket med sms-livräddare som pågått sedan 2010 har varit framgångsrikt. Andelen som fått hjärt- och lungräddning i väntan på ambulans ökade med 30 procent.

Det visar en svensk studie som publiceras i New England Journal of Medicine.

Vid ett akutstopp är varje minut viktig och kan betyda skillnaden mellan liv och död.

–Vi kommer ju alltid lite för sent. Oavsett ambulanstäthet så tar det tid för oss att komma fram. Och har man inte påbörjat hjärt- och lugnräddning innan vi kommer så har vi mycket sämre förutsättningar att göra ett bra jobb, säger Svante Sörensson, ambulanssjuksköterska, till SVT Nyheter.

I studien deltog cirka 13.000 frivilliga civilpersoner som via sms larmades till platsen för hjärtstoppet för att ge hjärt-lungräddning om de befann sig 500 meter från platsen.

Fördubblad överlevnad

Andelen patienter som fick livräddande insatser ökade med 30 procent.

– Den nya metoden med utlarmning av sms-livräddare visar på ett övertygande sätt att ny teknik kan användas för att ge ännu fler hjälp med med livräddande behandling i väntan på ambulans. Metoden kommer nu sannolikt att spridas till resten av Sverige, säger Jacob Hollenberg, hjärtläkare på Södersjukhuset och forskningsledare vid Centrum för Hjärtstoppforskning.

En annan studie visar att  överlevanden efter hjärtstopp fördubblas om patienten får hjärt-lungräddning (HLR) på plats innan ambulans når fram.

– De här båda studierna visar tydligt att hjärt-lungräddning är en effektiv och livräddande behandling och att benägenheten att snabbt ingripa vid misstänkta hjärtstopp måste stimuleras ytterligare, säger Jacob Holllenberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.