Skärpningen innebär däremot inte att all användning av mobiltelefon bakom ratten blir förbjudet, men exakt vad som blir tillåtet eller inte är oklart.
Var tredje bilist har sms:at vid ratten enligt en Sifo-undersökning tidigare i år och hittills har det varit tillåtet.
Men nu skärps reglerna. Från den 1 december kan polisen komma att stoppa och bötfälla den som vid mobilanvändandet kört trafikfarligt.
En olycka behöver inte ha skett
Bengt Svensson trafikansvarig Rikspolisstyrelsen förklarar:
–Ser man att en bil vinglar mellan körfälten, eller begår lindrigare trafikbrott och vi ser att föraren håller på med telefon eller annan kommunikationsutrustning, då kan vi ingripa med stöd av den nya förordningen.
Det behöver alltså inte ha skett en olycka. Man kan bli stoppad och få böter ändå om ”kommunikationsutrustningen påverkat körningen menligt” som det står i den nya förordningen, men det blir alltså inget klart förbud att använda mobilen vid ratten.
– Påverkas inte körningen menligt då är det inga problem, säger Bengt Svensson.
Men hur ska ni sätta gränserna?
– Ja det är just det här med menligt. Är det så att man vinglar en gång eller två, håller på att köra på en annan bil bakifrån? Det får utvisas nu.
”Det kommer att bli jättesvårt”
Oppositionen i riksdagen har krävt ett mobilförbud i bilen precis som man har i övriga Europa, men regeringen har sagt nej och hänvisat till olika trafikforskningsresultat.
Nu blir det alltså upp till polisen att göra en subjektiv bedömning av hur pass trafikfarlig en förare är som använder till exempel mobilen under körningen.
Carin Bauer, en erfaren trafikpolis säger:
– Det blir från gång till gång att bedömma vad som hände, hur det påverkade på ett negativt sätt. Det kommer att bli jättesvårt.
Hur stort bötesbeloppet blir är inte bestämt ännu. Det kommer att avgöras i domstol genom prejudikat.