Runt 20 procent av alla kvinnor som får bröstcancer drabbas av den typ som enligt ny forskning påverkas av kostvanor. En kost rik på snabba kolhydrater kan ge upp till 80 procents förhöjd risk.
-Det var lite otippat. Vi hade nog tänkt oss mer att det skulle vara samband med total bröstcancer, säger Susanna Larsson, doktor i epidemiologi vid Karolinska institutet.
Snabba kolhydrater
Det är inte bara hur mycket kolhydrater som en person äter, utan också vilken sort som ökar risken. En person som inte äter så mycket kolhydrater, men fel sort, löper upp till 44 procents risk att få den näst vanligaste typen av bröstcancer.
Det är de så kallade snabba kolhydraterna som man ska undvika: -Det är kolhydrater som finns i till exempel vitt bröd, potatis och vitt ris, säger Susanna Larsson.
Fullkorn bättre
Hon rekommenderar istället en kost innehållande kolhydrater från fullkornsris, fullkornspasta, och fullkornsprodukter över huvud taget.
Studien bygger på analyserad data från drygt 61.000 kvinnor som svarade på en enkät om sina matvanor vid slutet av 1980-talet.
Under 17 års tid fick nästan 3.000 av kvinnorna bröstcancer.
När det gäller den totala risken att få bröstcancer, oavsett typ, så är inte kosten lika avgörande, enligt studien. Den risken ökade med 13 procent.