Snabba kolhydrater ökar diabetesrisk

Uppdaterad
Publicerad

En stor amerikansk studie antyder att kost med en stor andel snabba kolhydrater mer än fördubblar risken för diabetes. De som äter långsamma kolhydrater minskar däremot risken.

Studien har pågått under 20 år och omfattar 85.000 kvinnor i USA. Resul- taten publiceras i tidskriften American Journal of Clinical Nutrition, skriver Dagens Nyheter.

Socialstyrelsen, som länge rekommen- derat kolhydrater framför fett, öppna- de nyligen dörren för läkare som vill råda sina patienter att minska på kol- hydraterna och i stället äta mer fett.

Snabba kolhydrater

De snabba kolhydraterna finns i första hand i produkter från socker, potatis och säd, till exempel mjöl, flingor, ris, pasta, potatis, potatismos, chips, pommes frites, läskedrycker, kakor, godis och liknande.

Enligt dagens svenska näringsrekommendationer bör energi från kolhydrater stå för drygt hälften av det totala energiintaget. Detta kan jämföras med en lågkolhydratdiet, Atkins exempelvis, där bara en tiondel av energin kommer från kolhydrater och resten från fett och protein.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.