Snabba kolhydrater skadar hjärtat

Uppdaterad
Publicerad

En kost med mycket sk snabba kolhydrater (högt GI-värde) ökar risken för hjärtoch kärlsjukdomar, jämfört med kost med lägre GI-värde.

Det visar en sammanställning som australiska forskare gjort av 37 olika koststudier med sammanlagt nära två miljoner deltagare, skriver Svenska Dagbladet.

Resultaten tycks peka på att GI-diet som främst används för viktminskning även är positiv för hälsan. Svenska forskare säger till SvD att resultaten är ”intressanta men inte entydiga”.

Påverkar även cancerrisk

Den australiska sammanställningen, som publiceras i det senaste numret av The American Journal of Clinical Nutrition, visar att kost med ett högt glykemiskt index (GI) inte bara ökar risken för hjärt-och kärlsjukdomar med 40 procent.

Dessutom finns ett samband mellan högt GI-värde och cancer i bröst och ändtarm.

-Det är en välgjord studie där man jämfört många fall under lång tid. Resultatet understryker betydelsen av att äta bra kolhydrater, och ligger på så vis i linje med den kunskap vi har, säger Tommy Cederholm, professor i klinisk nutrition, till Svenska Dagbladet.

Dörren öppnad

Sedan tidigare är det känt att ett högt intag av snabba kolhydrater ökar risken för diabetes. Snabba kolhydrater finns bland annat i pasta, potatis, kakor och vitt bröd.

Socialstyrelsen har på senare tid öppnat dörren för läkare som vill råda sina patienter att dra ner på kolhydraterna och i stället äta mer fett.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.