Foto: TT

Snart åtalas första trafikläraren

Publicerad

Rättsväsendet har hittills haft svårt att komma åt den illegala trafikskoleverksamheten. Men i höst väntas för första gången en svartåkare åtalas för bokföringsbrott, något som skulle kunna sätta honom i fängelse.

Hittills har det varit nära på riskfritt att ha en svart trafikskola i Sverige. Utredningarna har varit krångliga och tidskrävande, och straffen inte särskilt kännbara. För att någon ska kunna fällas för tillåtande av olovlig körning krävs det till exempel att polisen tar ”körskoleläraren” på bar gärning, och att denne inte skaffat sig tillstånd för sin elev. Och även om personen straffas är påföljden relativt låg, oftast några tusenlappar i böter.

LÄS MER: Svarta trafikskolor ett växande problem

Fortsatte som vanligt

Om Transportstyrelsen ertappar dig med att ha en fullt utvecklad trafikskola, men inga tillstånd, kan du åtalas och dömas för brott mot lagen om trafikskolor. Men också då är straffet dagsböter, en relativt låg påföljd.

Straffet avskräckte i alla fall inte en man i 50-årsåldern som bedrev svarta trafikskolor på tre orter i Värmland. Han dömdes 2012 för brott mot lagen om trafikskolor till dagsböter om sammanlagt 5.000 kronor, men fortsatte därefter som om ingenting hade hänt. Först fyra år senare, i april 2016, satte Ekobrottsmyndigheten stopp för hans verksamhet med en razzia.

Åtal väntas i september

Beslaget ligger nu till grund för det åtal som väntas komma mot mannen i september. Ekobrottsmyndigheten beräknar att han haft tusentals elever i sina lokaler i Åmål, Karlstad och Karlskoga under minst sex års tid.

– Det är en verksamhet som allmänheten uppfattar som en trafikskoleverksamhet, med övningskörning, teorilektioner och bistående av bokning av uppkörningstider och liknande, säger kammaråklagare Eva Grandestedt, som leder förundersökningen.

Men mannen betalade inga skatter eller avgifter, och hade inte de tillstånd han behövde från Transportstyrelsen.

LÄS MER: Trafiklärare: ”Svartåkarna har mer jobb än vad jag har”

Omsatte miljontals kronor

– I avsaknad av räkenskaper och bokföring är det svårt att komma fram exakt till vad verksamheten omfattar pengamässigt, men jag beräknar att det handlar om miljonbelopp över de här åren, säger Eva Grandestedt.

Nu väntar ett åtal för grovt bokföringsbrott, och skulle han fällas blir straffet betydligt hårdare än vad som hittills varit aktuellt för illegala trafiklärare.

– I ett scenario av fullt ut fällande dom kan det handla om flera års fängelse, säger Eva Grandestedt.

Fallet kan få stor betydelse för hur polis och åklagare ska komma att tackla problemet framöver.

– Som jag förstår är det den här utredningen som pågår just nu gällande svart och illegal trafikverksamhet, så självklart är den av stort intresse, säger Eva Grandestedt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer