Landsbygdsministern: ”Jag tror det kommer uppskattas av många restaurangbesökare”. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Snart blir det krav på restauranger att ursprungsmärka kött

Uppdaterad
Publicerad

Restauranger och storkök måste snart redovisa varifrån köttet de serverar har för ursprung. Det beslutade regeringen på torsdagen.

– Vi har medvetna konsumenter i Sverige och då ska man underlätta för dem att göra medvetna val, säger landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).

En ytterligare anledning till beslutet är enligt Peter Kullgren att regeringen värnar om de svenska livsmedlen, och att många vill välja svenskt när de äter kött.

– Vi är duktiga på att göra det i butiken, nu ska det också bli enklare att göra det på restaurang och storkök.

Därför ger regeringen nu Livsmedelsverket i uppdrag att ta fram bestämmelser om de nya reglerna.

– De ska vara klara den 15 december och någonstans runt årsskiftet hoppas jag att detta ska vara på plats, säger Peter Kullgren.

Därför har beslutet dröjt

Redan 2018 lyfte den dåvarande regeringen frågan, men det är alltså först nu som beslut har tagits om att reglerna ska införas.

Enligt Peter Kullgren har regeringen väntat för att se om EU-kommissionen skulle komma att införa EU-gemensamma regler i frågan, vilket Peter Kullgren helst hade sett. Men nu står det klart att så inte verkar bli fallet.

– Därför väljer vi att göra det nationellt.

”Tror restaurangbesökare kommer uppskatta det”

Redan sedan tidigare finns det EU-gemensamma regler om att färdigpackat kött i mataffärer ska ursprungsmärkas.

Hur stort problem det är att restauranger och storkök inte kan svara på varifrån deras kött kommer kan inte Peter Kullgren svara på.

– Jag tror det varierar väldigt mycket, så det är svårt för mig att uttala mig generellt om det, säger han och fortsätter:

– Men nu kommer det komma ett regelverk som ger restauranger och storkök en skyldighet att kunna informera om vart köttet kommer ifrån, och det tror jag kommer uppskattas av många restaurangbesökare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.