Foto: TT arkiv

Snart fritt fram för dans på krogen

Uppdaterad
Publicerad

Senare i vår kommer en gammal, och enligt många märklig, regel att försvinna. Det handlar om kravet på danstillstånd som enligt ett enigt justitieutskott ska avskaffas.

Snart kan det bli det fritt fram att dansa spontant på krogen. Ett enigt justitieutskott i riksdagen anser att kravet på danstillstånd ska avskaffas. I dag krävs tillstånd för offentliga danstillställningar även om den inte anordnas på offentlig plats.

Regeringen har tidigare sagt att kravet borde vara kvar eftersom polisen annars skulle få svårare att inhämta information och upprätthålla ordning och säkerhet, skriver riksdagen på sin hemsida. Justitieutskottet tycker inte att risken är tillräckligt stor för att väga upp mot all den administration som ett tillståndskrav innebär. Riksdagen tar beslut senare i vår.

”Danstillståndet kan äntligen bli en absurd parentes i Sveriges historia”, skriver vänsterpartisten Rossana Dinamarca på Twitter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.