Foto: TT arkiv

Nu ger Hesa Fredrik hals igen

Uppdaterad
Publicerad

Det är den första helgfria måndagen i september och därmed dags för ”Hesa Fredrik” att göra sin stämma hörd igen. Klockan 15 testas signalen Viktigt Meddelande till Allmänheten (VMA) över Sverige.

Sju sekunder långa ljudstötar med fjorton sekunders tystnad emellan under två minuter. Men det rör sig som sagt om ett test. Och enligt MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, är det inte säkert att utomhussignalerna fungerar helt störningsfritt.

LÄS MER: Osäkert om larmet kan utlösat lokalt

Därför vill MSB ha in information från allmänheten om de hört tutan eller inte. Svar kan lämnas in på krisinformation.se . Vid det senaste testet fick man in 22.000 svar och kunde på så sätt hitta ett antal orter där kommunen missat att aktivera tutorna.

TV: Så gör du om Hesa Fredrik tjuter

I juli blev det stor uppståndelse när larmet om VMA gick ut över Stockholm en helt vanlig söndagkväll. Ett tyst test gick fel med följd att både MSB:s och SOS Alarms hemsidor överbelastades när oroliga stockholmare sökte information.

LÄS MER: Ministern ser allvarligt på falsklarmet

Första helgfria måndagen i mars, juni, september och december testas VMA-signalen.

Hör du signalen vid ett annat tillfälle än ovan ska du:

  • gå inomhus och stänga alla dörrar, fönster och ventilation,
  • sätta på radion och lyssna på Sveriges radio P4,
  • du kan skaffa dig mer information via Krisinformation.se eller genom att ringa det nationella krisinformationsnumret 113 13.

Källa: MSB

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.