Foto: TT

Så gör du om Hesa Fredrik tjuter

Uppdaterad
Publicerad

VMA-larmet Hesa Fredrik testades med ljudsignal i går av misstag. Enligt rutin testas ljudsignalen en gång per kvartal. Men hur går man tillväga om larmet går på riktigt? Här får du svaren.

VMA, Viktigt Meddelande till Allmänheten, är ett varningssystem som används vid olyckor och allvarliga händelser, vid svåra störningar i viktiga samhällsfunktioner och vid krishantering i samband med extraordinära händelser, enligt MSB.

Själva larmet kallas Hesa Fredrik och är en manuell hantering där ansvarig vid räddningstjänsten ”trycker på knappen”. Cirka 50 procent av Sveriges befolkning bor inom hörbart avstånd till en siren när de befinner sig utomhus.

Så går du tillväga

I första hand är det räddningschef eller räddningsledare på kommunal nivå som beslutar om utomhusvarningssystemet ska användas vid omedelbar fara för liv, hälsa och miljö.

Hör du signalen när larmet inte är ett test (vilket det är varje första helgfria måndag i mars, juni, september och december) ska du:

  • Hålla dig inomhus med stängda dörrar, fönster och ventilation
  • Lyssna på radion / inhämta information. (Sveriges Radio P4 är beredskapskanal, alltså din lokala P4-station).
  • Skyddsrummen används endast vid risk för krig

LÄS MER: ”Hesa Fredrik” gick igång över Stockholm – tekniskt fel

Ska följas av ett meddelande

Förutom att larmet ska tjuta, ska det följas av ett meddelande. Meddelandet ska innehålla följande:

  • Vad som hänt eller kan hända
  • Vad som utgör det akuta hotet
  • Anvisningar om om vad människor ska göra för att skydda sig
  • Vad allmänheten kan göra för att underlätta räddningsarbetet

”Myndigheter måste gå i gång”

Larmet i går var ett falsklarm. Men när Hesa Fredrik tjöt på söndagskvällen följdes ljudsignalen inte av ett direkt meddelande – det borde det ha gjort enligt Lars Hedström vid Försvarshögskolan.

– Det kanske viktigaste vi har i beredskapen är att nå ut med rätt information. Det ingår i Viktigt meddelande att ge ett budskap. De myndigheter som är berörda måste gå i gång. Jag förstår att det var ett misstag, men förhoppningsvis lär man sig någonting av det här, säger Lars Hedström, chef vid Institutet för högre totalförsvarsutbildning vid Försvarshögskolan.

Olika typer av larm

Viktigt meddelande tiill allmänheten, VMA, är inte samma sak som flyglarm eller beredskapslarm. Viktigt meddelande är larmet som testas en gång per kvartal. Det är en 7 sekunder signal och 14 sekunders uppehåll och repeteras 6 gånger.

Flyglarmet används när det finns risk för anfall från luften. Det larmet är 2 sekunder signal och 2 sekunders uppehåll under 2 minuter.

Beredskapslarmet, som används när det är fara för krig, är 30 sekunder och 15 sekunders uppehåll under 5 minuter.

Signalen faran över är en signal i 30 sekunder.

Visste du att...

... enligt utsagan påpekade krönikören Oscar Fredrik Rydqvist på Dagens Nyheter att signalen var lika hes som han själv var vid första testtillfället år 1931. därav smeknamnet ”Hesa Fredrik”.

VMA, Viktigt Meddelande till Allmänheten, är ett varningssystem som används vid olyckor och allvarliga händelser, vid svåra störningar i viktiga samhällsfunktioner och vid krishantering i samband med extraordinära händelser.

Viktigt meddelande, VM, testas den första helgfria måndagen, en gång per kvartal.

Larmet kallas Hesa Fredrik och är en manuell hantering som räddningstjänsten har hand om och ”trycker på knappen”. Hesa Fredrik finns som ljudsignal på sammanlagt 4.500 hustak runt om i Sverige. Varningen sänds till fasta telefoner och som sms till adressregistrerade mobiltelefoner eller till mobiltelefoner som befinner sig i ett visst område.

Så går du tillväga

I första hand är det räddningschef eller räddningsledare som beslutar om utomhusvarningssytemet ska användas vid omedelbar fara för liv, hälsa och miljö.

Hör du signalen när larmet inte är test ska du:

  • Hålla dig inomhus med stängda dörrar, fönster och ventilation.
  • Lyssna på radion / inhämta information. Sveriges Radio P4 är beredskapskanal, alltså din lokala P4-station.
  • Skyddsrummen används endast vid risk för krig.

Cirka 50% av Sveriges befolkning bor inom hörbart avstånd till en siren när de befinner sig utomhus.

Skillnad på VM och flyglarm

Viktigt medddelande är inte samma sak som flyglarmet. Viktigt meddelande är larmet som testas en gång per kvartal. Det är en 7 sekunder signal och 14 sekunders uppehåll och repeteras 6 gånger. Flyglarmet är 2 sekunder signal och 2 sekunders uppehåll under 2 minuter. Signalen faran över är en signal i 30 sekunder.

Det finns även ett beredskapslarm som är 30 sekunder och 15 sekunders uppehåll under 5 minuter.

Signalen testades 1931 första gången. Enligt utsagan lär en krönikör på Dagens Nyheter, Oscar Fredrik Rydqvist, ha påpekat att signalen var lika hes som han själv var vid testtillfället.

Källa: MSB

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer