”Hesa Fredrik” gick igång över Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Vid 22-tiden på söndagen startade larmsignalen ”Hesa Fredrik” över hela Stockholm av misstag. Trycket från allmänheten fick MSB:s, Polisens och SOS Alarms sidor att krascha.

Det var ett skarpt test, men det skulle inte gå ut till allmänheten. Trots det så tjöt ”Hesa Fredrik” i Stockholmsområdet uppger sändningsledningen på Sveriges Radio.

Testet görs en gång i veckan för att kontrollera att allt fungerar som det ska, men hörs i vanliga fall inte ut. Vad som hände denna gång är ännu oklart.

– Det är ett regelbundet test som vi utför tyst, och den här gången gick signalen ut av misstag, säger Claes Pekkala, krisberedskapssamordnare vid SOS Alarm till SVT Nyheter.

Enligt Lars-Åke Stevelin, operativ chef vid Räddningscentralen i Stockholms län, lät signalen under en uppgradering av systemet.

– Det var inte riktigt meningen. I samband med en uppgradering gjordes det ett test av systemet och råkade skicka i väg en signal, säger Stevelin till TT.

LÄS MER: Så gör du om Hesa Fredrik tjuter

Inte en VMA-signal

Signalen kom fyra, fem gånger.

– Det var ingen VMA-signal och inget som är farligt, lugnar Stevlind.

Polisens växel var under en tid efter signalen nerringd och Polisens, SOS Alarms och Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps hemsidor låg nere till följd av överbelastning.

– Det är alltid allvarligt när en myndighets webbplats går ner på grund av överbelastning, när så många människor går in samtidigt för att söka information, säger Marcus Årskog på MSB:s presstjänst till TT.

LÄS MER: SOS Alarm: ”Mänskliga faktorn bakom felet”

Han påpekar samtidigt att MSB inte är primär kriskanal till allmänheten. Det är i stället Sveriges radios P4-kanaler och sajten Krisinformation.se, som är myndigheternas gemensamma webbplats.

Även Claes Pekkala på SOS Alarm, vars sajt också låg nere, säger att man i första hand ska vända sig till P4 och Krisinformation.

– Jag har inget bra svar på varför hemsidan låg nere. Den ska klara av belastning, säger han och fortsätter:

– Vi ska naturligtvis utreda det här och se vad man kan göra.

Lång tid

Krisinformation.se skriver på Twitter: ”Hesa Fredrik gick vid 22-tiden igång över hela Stockholms län. Det är ett fel och inget riktigt larm, enligt SOS Alarm.

TT: Det tog över tio minuter efter larmsignalen innan Krisinformation.se twittrade ut att det var falsklarm. Är det inte väl lång tid?

– Det är naturligtvis inte bra. Den här gången var det ju fråga om ett felaktigt test hos SOS Alarm. Man kan naturligtvis titta på hur det i framtiden kan gå ännu snabbare, säger Marcus Årskog.

TT: Hade det gått snabbare om det varit ett skarpt läge?

– Det hade det med all säkerhet gjort.

LÄS MER: Inte första missen med ”Hesa Fredrik”

Generalknas

Många oroliga har ringt från hela regionen.

– Det är något generalknas, säger operatören vid brandförsvaret till TT.

Allmänheten har också reagerat på att det inte signalerades att faran är över, vilket ska göras efter att larmet gått i vanliga fall.

– Att faran är över signaleras när det är kopplat till ett ärende, eftersom det var ett fel nu har vi istället gått ut via Sveriges radio. Vi får titta på hur vi ska göra framöver, säger Claes Pekkala.

Så här ska VMA fungera

I vanliga fall testas VMA, eller ”Hesa Fredrik” fyra gånger per år på den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december klockan 15:00. Information går då ut i Sveriges Radios samtliga radiokanaler strax innan och efter att larmet testas.

Signalen används för att varna för akuta hotsituationer som krig, allvarliga bränder, gasutsläpp och akuta hot mot vattenförsörjningen. Hör man varningssignalen vid någon annan tidpunkt än vid provtillfällena så ska man bege sig inomhus, stänga dörrar, fönster och ventilation samt lyssna på Sveriges Radio P4.

”Inte vana vid larmet”

Birgitta och Lennart Bergman, på besök från Hagfors, befann sig på Bredängs camping i södra Stockholm när larmet gick.

– Vi reagerade inte skarpt, men vi förstod att det var någonting. Vi är ju inte vana vid den här typen av larm, flyglarm eller annat, säger Lennart Bergman till SVT Nyheter.

– Vår son reagerade på att det lät. Jag undrade om det kunde vara en båt, men vi hade inte sett några stora båtar här, bara segelbåtar. Vi fortsatte vårt tedrickande i lugn och ro, säger Birgitta Bergman.

Men instruktionerna om att man ska bege sig inomhus och stänga fönster och ventiler, då?

Det ligger väl lite grann i att vi inte är vana vid larmet. Hade vi varit det hade vi nog direkt sprungit någonstans, men vi tog det faktiskt med ro, säger Lennart Bergman.

Fakta: VMA / Hesa Fredrik

VMA, Viktigt Meddelande till Allmänheten, är ett varningssystem som används vid olyckor och allvarliga händelser, vid svåra störningar i viktiga samhällsfunktioner och vid krishantering i samband med extraordinära händelser.

Viktigt meddelande, VM, testas den första helgfria måndagen, en gång per kvartal.

Larmet kallas Hesa Fredrik och är en manuell hantering som räddningstjänsten har hand om och ”trycker på knappen”. Hesa Fredrik finns som ljudsignal på sammanlagt 4.500 hustak runt om i Sverige. Varningen sänds till fasta telefoner och som sms till adressregistrerade mobiltelefoner eller till mobiltelefoner som befinner sig i ett visst område.

Så går du tillväga

I första hand är det räddningschef eller räddningsledare som beslutar om utomhusvarningssytemet ska användas vid omedelbar fara för liv, hälsa och miljö.

Hör du signalen när larmet inte är test ska du:

  • Hålla dig inomhus med stängda dörrar, fönster och ventilation.
  • Lyssna på radion / inhämta information. Sveriges Radio P4 är beredskapskanal, alltså din lokala P4-station.
  • Skyddsrummen används endast vid risk för krig.

Cirka 50% av Sveriges befolkning bor inom hörbart avstånd till en siren när de befinner sig utomhus.

Skillnad på VM och flyglarm

Viktigt medddelande är inte samma sak som flyglarmet. Viktigt meddelande är larmet som testas en gång per kvartal. Det är en 7 sekunder signal och 14 sekunders uppehåll och repeteras 6 gånger. Flyglarmet är 2 sekunder signal och 2 sekunders uppehåll under 2 minuter. Signalen faran över är en signal i 30 sekunder.

Det finns även ett beredskapslarm som är 30 sekunder och 15 sekunders uppehåll under 5 minuter.

Signalen testades 1931 första gången. Enligt utsagan lär en krönikör på Dagens Nyheter, Oscar Fredrik Rydqvist, ha påpekat att signalen var lika hes som han själv var vid testtillfället.

Källa: MSB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.