SOS Alarm: ”Mänskliga faktorn bakom felet”

Uppdaterad
Publicerad

Det var den mänskliga faktorn som låg bakom att Hesa Fredriks signal gick ut skarpt i går kväll. Och när signalen ”faran över” sedan skulle skickas ut fungerade inte heller det. Den blev helt stum.

– Vi har haft fokus på den här frågan sen i går och kan konstatera att det är ett handhavandefel. Det är den mänskliga faktorn som ligger bakom att det blev som det blev. Vi har brustit i våra rutiner, säger Linda Bengtsson, presschef på SOS Alarm.

Vanligtvis brukar testet, som utförs regelbundet, köras tyst men i går gick något fel.

– Vi beklagar att det blev så här, säger Linda Bengtsson, som inte vill gå in närmare på exakt vad som gått fel.

Kunde inte skicka ut ”faran över”

Enligt krisinformation.se försökte SOS alarm sedan dessutom att skicka ut signalen ”faran över” – men det fungerade inte. Den karaktäristiska långa signalen hördes inte alls.

LÄS MER: SOS Alarm försökte skicka ut ”faran över”-signal – fungerade inte

Men det är inte första gången som Hesa Fredrik inte fungerar. Den 1 juni 2015 uteblev signalen över stora delar av Stockholms län och även 2011 bad brandförsvaret allmänheten om hjälp när signalen inte tjöt vid ett testtillfälle. Då uppmanade man alla att meddela om signalen hördes.

LÄS MER: Inte första missen med ”Hesa Fredrik”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer