Arkivbild. Det var den mänskliga faktorn som felaktigt utlöste larmsignalen ”Hesa Fredrik” under söndagen, uppgav SOS Alarm. Foto: Fredrik Sandberg/TT

SOS Alarm försökte skicka ut ”faran över”-signal – fungerade inte

Uppdaterad
Publicerad

Vid 22-tiden på söndagen skickade ”Hesa Fredrik” ut larmsignalen VMA över hela Stockholm av misstag orsakat av den mänskliga faktorn. Efteråt ska SOS Alarm ha försökt skicka ut signalen för ”faran över”, men av oklar anledning gick den inte igång, uppger Krisinformation.se

Ett skarpt test som inte skulle gå ut till allmänheten krånglade och började tjuta i Stockholmsområdet. ”Hesa Fredrik”, som larmet kallas, väckte tillräckligt stor uppmärksamhet och nyfikenhet för att få Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps, Polisens och SOS Alarms hemsidor att krascha.

LÄS MER: Därför gick ”Hesa Fredrik” igång

Nu uppger Krisinformation.se att SOS Alarm ska ha försökt skicka ut ”faran över”-signalen – men försöket misslyckades. I nuläget är orsaken oklar, men anledningen bakom kommer att utredas.

LÄS MER: Så gör du om Hesa Fredrik tjuter

Det var den mänskliga faktorn som felaktigt utlöste larmsignalen under söndagen, uppgav SOS Alarm.

– Vi har haft fokus på den här frågan sen i går och kan konstatera att det är ett handhavandefel. Det är den mänskliga faktorn som ligger bakom att det blev som det blev. Vi har brustit i våra rutiner, säger Linda Bengtsson, presschef på SOS Alarm.

Svidande kritik

Senare under måndagen kommenterade inrikesminister Anders Ygeman (S) händelsen till TT. ”Regeringen ser mycket allvarligt på händelsen” skrev han.

Finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M) var tidigt kritisk till att ”faran över”-signalen inte gick ut till allmänheten.
– Människor blev rädda. När ”Hesa Fredrik” har ljudit så ska det gå ut en signal om att faran är över, säger hon.

LÄS MER: SOS Alarm: ”Mänskliga faktorn bakom felet”

Det är dock inte första gången som Hesa Fredrik inte fungerar. Den 1 juni 2015 uteblev signalen över stora delar av Stockholms län och även 2011 bad brandförsvaret allmänheten om hjälp när signalen inte tjöt vid ett testtillfälle. Då uppmanade man alla att meddela om signalen hördes, skriver nyhetsbyrån TT.

LÄS MER: Inte första missen med ”Hesa Fredrik”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer