Foto: Scanpix

Snart kan fler få hemkörd alkohol

Uppdaterad
Publicerad

Kunder ska kunna få drycker levererade till dörren mellan klockan tio och 20 på vardagar när Systembolaget går vidare i sitt försök med hemkörning.

Systembolaget har sedan förra hösten haft ett småskaligt försök med hemleverans av alkohol på nio orter.

 Nu utökas försöket till fyra län – i oktober till hela Stockholms och Västerbottens län, och i november till Skånes och Västernorrlands län, meddelar Systembolaget på en pressträff.

Tror inte det kommer ta över försäljningen

Kunder ska kunna få drycker levererade till dörren mellan klockan yio och 20 på vardagar, men hur många dagar i veckan det finns möjlighet till leveranser beror på ort. Leveransavgiften ligger på cirka 200 kronor för ett kolli med 12 flaskor.

Systembolaget tror att hemleveranser kommer att fortsätta stå för en liten del av alkoholförsäljningen totalt. Tre fjärdedelar av den alkohol som har sålts i försöket har varit vin.

– Vi tror att hemleveranser fortsatt kommer att utgöra en begränsad del av försäljningen. Det vi har sett är att vin överrepresenterat, speciellt viner i den övre prisklassen, säger Systembolagets vd Magdalena Gerger.

Svårt att dra slutsatser

De personer som beställt hem alkohol har i snitt beställt varor för 1 870 kronor, medan själva leveranserna i snitt har kostat 280 kronor. Enligt alkoholforskarna Mats Ramstedt och Thor Norström som utvärderar försöket är det dock svårt att dra några slutsatser eftersom det än så länge bara skett drygt 400 leveranser totalt och underlaget alltså är litet.

Försöket med hemleverans ska pågå i ett år i de fyra länen och utvärderas av forskarna innan det rullas ut i resten av landet. Innan Systembolaget införde lördagsöppet gjordes liknande utvärderingar.

Även varor från Systembolagets beställningssortiment kommer att gå att beställa för hemleverans.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer