Snattare ska kunna portas från butiker

Uppdaterad
Publicerad

Stölder och snatterier är ett stort problem, och handeln förlorar cirka sex miljarder kronor varje år. Men det är inte bara pengar det handlar om.

Förutom pengar så ökar också trakasserierna mot personal som försöker stoppa stölderna.

– Vi har under lång tid sett hur samhället förändras. Utsattheten för medarbetare blir allt tuffare och vi behöver se över hur vi kan skydda vår personal, säger Per Geijer som är säkerhetschef på Svensk Handel till SVT Nyheter.

Har utretts tidigare

Tillträdesförbud i butiker har utretts tidigare, men ansetts för svårt att lagstifta kring. Nu utreds återigen om det ska bli möjligt att porta notoriska snattare och andra som stör ordningen.

Utredningen ”Straffrättsliga åtgärder mot organiserad tillgreppsbrottslighet” ska presenteras i januari 2019.

– Det finns numera en majoritet i riksdagen kring den här frågan. Vi inom Svensk Handel och Handelsanställdas förbund är också överens om att det här är nödvändigt för att skydda de anställda.

– Det måste röra sig om ett brott och att det har skett upprepade gånger mot butiken. Men sedan är det inte vi inom handeln som ska ta ett sådant beslut, utan det är åklagaren och domstolen, säger Per Geijer till SVT Nyheter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.