Peter Backlund, 25 flyttade till Vancouver för att jobba med cannabis. I dag jobbar han på en butik inriktad på medicinskt bruk. Foto: Privat

Snickaren Peter flyttade till Vancouver – för att jobba med cannabis

Uppdaterad
Publicerad

25-åriga Peter Backlund jobbade som snickare, men bestämde sig för att flytta till Vancouver i Kanada för att jobba med cannabis. I dag jobbar han på en cannabisbutik inriktad på medicinskt bruk.

– Innan jag började röka fick jag hela mitt liv lära mig att jag skulle hamna på Plattan med en nål i handen om jag började.

Peter Backlund har spenderat stora delar av sitt liv i sina föräldrars bondgård i Dalarna där han växte upp. Efter gymnasiet jobbade han som snickare. I samma veva började han bruka cannabis.

– Innan det drack jag alkohol på ett rätt ohälsosamt sätt, jag rökte cigg, snusade och åt inte så bra. Jag levde ett ohälsosamt liv, säger Peter.

I samband med att han började bruka cannabis, började Peter må bättre.

– Det var inte som att jag började röka hasch varje dag och lyssna på reggae, men det hände något med mig. Även dagarna när jag inte rökte. Jag blev snällare mot mig själv och andra.

”Väldigt annorlunda syn på cannabis”

Inte långt senare bestämde sig Peter för att göra ett livsförändrande val. Han skulle jobba med cannabis. Vancouver kändes som den lämpligaste platsen på grund av stadens rykte om att kultivera världens bästa cannabis, och för att universitetens forskning gällande medicinskt cannabisbruk är i framkant.

– Det fanns medicinska aspekter med cannabis jag knappt hade hört talas om innan jag började bruka det. Jag märkte att synen på cannabis i världen var väldigt annorlunda i jämförelse med i Sverige.

Efter en tid i Vancouver började Peter jobba på en cannabisbutik specialiserad på medicinsk användning som vunnit priser och fått en utmärkelse för sin kunniga personal. Enligt Peter kommer folk från alla möjliga samhällsklasser till butiken där de får hjälp med sina besvär.

Peter Backlund i butiken där han jobbar. Utöver själva plantan säljs det bland annat krämer, oljor och böcker. Foto: Privat

– Vi som jobbar besitter kunskap som vi delar med våra kunder, men någonstans vill vi att alla ska lära sig vad de sysslar med själva. Så vi hänvisar dem ofta till pålitliga källor samtidigt som vi delar med oss av det vi kan.

”Fick höra att jag skulle hamna på Plattan”

I Sverige är stödet för att legalisera cannabis svagt. En av dem som studerat frågan i Sverige är Josefin Månsson. Förra året lade hon fram en avhandling vid Stockholms universitet som handlar om just den svenska debatten om cannabis.

Hon säger till Dagens Nyheter att de yrkesgrupper som kommer i direkt kontakt med cannabis så som socialtjänsten, polisen och skolan, är starkt för den rådande restriktiva politiken.

– Hos dem finns starka drivkrafter för att bevara och försvara den modell vi har i dag, mot den utveckling som vi ser på andra håll, säger Månsson till tidningen.

Peter Backlund belyser de stora skillnaderna i inställningen mot cannabis mellan Kanada och Sverige. Han påpekar att han tror synen i Sverige i längden är skadlig.

– Innan jag började röka fick jag hela mitt liv lära mig att jag skulle hamna på Plattan med en nål i handen om jag började. Så blev det inte, men när man börjar umgås i kretsar där man röker identifierar man sig som något som inte är en del av samhället längre. Konsekvensen av ett narkotikafritt samhälle är att de som brukar exkluderas ur samhället.

Blandade reaktioner

Det är kanske dessa skillnader i inställningen till cannabis som gör det svårt för vissa i Sverige att helt förstå Peters beslut. I ett sociala medier-inlägg där han beskriver sin livsförändring är det flera som stöttar honom – men även ett fåtal som i en bisats påpekar att de inte håller med om hans syn i frågan.

– Jag är ju i Kanada så jag känner inte av efterskalven så hårt. Jag har sagt det jag tycker men jag kan väl tänka mig det är en fas att ta sig igenom för medelsvensson, säger Peter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.