Foto: SVT, TT

Snöovädret blir ännu värre

Uppdaterad
Publicerad

Vädermyndigheten SMHI utfärdar klass 1- och 2-varningar för hela Norrland när snöovädret drar vidare över landet. I södra Sverige kommer det ungefär fem centimeter och i norr kan det komma uppemot sex gånger så mycket.

– Samtidigt blir det väldigt, väldigt blåsigt, säger SVT:s meteorolog Nils Holmqvist.

Dikeskörningar, köer, krockar och inställda flyg. Snöfall och blåst har under onsdagen ställt till med stora problem i södra Sverige, med början i sydväst.

Full kraft

Men nu förvärras ovädret och på torsdagen är det norra landsänden som drabbas av dess fulla kraft: Stora mängder snö i kombination med mycket kraftig vind.

– Man bör vara lite extra försiktig i trafiken, säger Nils Holmqvist.

– Rådet är att ta det lugnt och stanna hemma om man inte nödvändigt måste ut. Det är stor risk för drivbildning och kan bli problem längs E4. På mindre vägar blir det ännu besvärligare, säger SVT:s  meteorolog Pererik Åberg.

Fjällstorm med orkanstyrka

Längs Norrlandskusten blir det stormbyar och på vissa ställen upp emot 3-4 decimeter nysnö. Även fjällkedjan drabbas av snöstorm. Värst i Lapplandsfjällen, där vindbyarna under kan nå orkanstyrka med 30-32 meter i sekunden.

SMHI:s klass 2-varning gäller från i natt över delar av Jämtlands , Västernorrlands, Västerbottens och Norbottens län. 

– Det kan bli problem att röja både vägar och järnvägar. Risken finns att snön packar ihop sig på känsliga ställen som till exempel växlar.

Halka i söder

I stora delar av övriga landet gäller klass 1-varning. De enda undantagen är Skåne, östra Svealand, Öland och Gotland. 

I söder, som fått sin beskärda del av snö under tisdags- och onsdagdygnet, slår vädret om till plusgrader. Snöfallet övergår i regn och i samband med underkylda vägbanor kan det bli ordentligt halt.

Stockholm – bättre än sitt rykte

De senaste dagarna har många människor som bor norrut retat sig på inte minst Stockholmarnas oförmåga att hantera ens ett mindre snöfall. Det kan finnas  anledning att nyansera bilden.

– Tisdagens rubrik ”Stockholm är lamslaget” var kanske lite väl hårdragen. Det var ju bara innerstadsbussarna som inte rullade någon timme när det var glashalt på gatorna, annars funkade allt som vanligt, säger Pererik Åberg.

Skilda världar

Enligt Pererik Åberg skiljer sig också förutsättningarna åt:

– I norr är det ofta kall torr snö som ger bra väggrepp. Längre söderut handlar det oftast om slask och is. Dessutom finns där fler fordon och större trängsel. 

Fakta: Vädervarningar

  • En klass 1-varning innebär vissa risker för allmänheten och störningar för en del samhällsfunktioner.
  • Klass 2-varningar utfärdas för väder som kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner.
  • Klass 3-varningar innebär mycket extremt väder som kan innebära stor fara för allmänheten och mycket stora störningar i viktiga samhällsfunktioner.
  • Den mest ovanliga typen av varningar, klass 3-varningar för höga flöden, utfärdas i snitt bara vart femtionde år.

Källa: SMHI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.