Foto: TT / Anders Wiklund

Kaos i trafiken i Stockholm efter rekordmycket snö

Uppdaterad
Publicerad

Dagens ymniga snöfall över östra Sverige är rekordstort. Under natten mot torsdag drar ovädret vidare norrut – men det kan dröja länge innan trafiken kan rulla som vanligt igen i svårt snösmocke-drabbade Stockholm med omnejd. Trafikverket varnar för att det kan bli rejält besvärligt i morgonrusningen.

Trafikverket och kommunerna i Stockholms län jobbar fortfarande på högvarv med att ploga vägarna efter onsdagens snöoväder. Trafikverket kallar det för en ”extrem situation” i ett meddelande om väderläget som gick ut på onsdagskvällen.

På flera håll ska det ta minst 1,5 timme att ta sig från centrala Stockholm till Arlanda. På sociala medier vittnar människor om närmast osannolika restider, med såväl bil som kollektivtrafik.

En resa från Märsta till Danderyd, drygt tre mil med bil på E4:an, kunde sent på onsdagskvällen ta över tre timmar. Trots att det vid den tiden slutat snöa helt.

Många sitter fast

När klockan närmar sig midnatt sitter många fortfarande fast.

– Det är fortfarande köer på infarterna till Stockholm och på flera andra håll. Det är besvärligt, men har lättat lite sedan rusningstrafiken, säger Lena Karlsson, presskommunikatör på Trafikverket, till TT.

Svårt att informera

Efter några timmars väntan är det lätt att tappa modet. Många strandade bilister vittnar om bristande information – när bärgas egentligen hindret som har skapat kön?

– Det är väldigt problematiskt när det är så här mycket trafik och det blir totalstopp, säger Lena Karlsson.

Det går helt enkelt knappt att informera om alla hinder och ge prognoser när det händer så mycket på en gång.

– Den här dagen har varit exceptionell med en extrem trafiksituation. Snöröjningen har pågått konstant, men med den här trafiktätheten och stora fordon som blockerar blir det väldigt svårt.

Hon uppmanar även bilister att inte lämna sina bilar längs eller på vägarna. Något som en del gjort för att välja ett annat transportsätt på grund av köerna.

Trafikverket: Undvik att ta bilen

Enligt Trafikverket bör man under torsdagen planera sin resa med kollektivtrafik, pendeltåg eller tunnelbana, även på torsdagen.

– Om man absolut inte behöver åka bil kan man fundera på ett bättre sätt att färdas, säger Lena Karlsson.

Bussar, långtradare och bilar fastnade och skapade kaos när snökanonen riktade in sig mot huvudstaden med omnejd. Det blev också där den slog till som hårdast, Stockholm har aldrig upplevt så här mycket snö så här tidigt i november. Med största sannolikhet är det även novemberrekord.

En inofficiell mätning under dagen visade på ett snödjup på 31 cm, berättar SVT:s meterolog Tora Tomasdottir.

– Det är kul med rekord, men jobbigt för lokaltrafiken, säger hon.

Förvånade trots prognosen

Det borde inte ha kommit som en överraskning för någon att östra Sverige skulle drabbas av kraftigt snöfall, i alla fall inte om man följt väderprognoserna de senaste dagarna. Ändå verkar så ha varit fallet. Bussar, långtradare och personbilar fastnade i snödrivorna på både gator och vägar i området.

I Stockholm slogs den mesta av busstrafiken ut och det kom rapporter om att mattransporter till skolor inte kommit fram och elever skickats hem. Många bilister har suttit fast i timtal.

Trots en del indikationer på förhand blev även meterologerna lite överraskade över de stora mängderna snö.

– Vi visste att det skulle komma snö, men vi blev förvånade över hur mycket snö det blev, säger Tora Tomasdottir.

Pulkaväder i helgen

Snön beror på vinden som ligger på över Östersjön. Den samlar fukt över vattnet, som sedan förs in över land. Men eftersom det var ganska nära plusgrader var det svårt för meteorologerna att veta om nederbörden skulle komma som regn eller snö.

Nu blir det kallare till helgen och därför kommer snön att ligga kvar in i nästa vecka.

– Det blir bra pulkaväder i helgen, men det kan till och med vara för mycket snö för pulkorna så att man bara fastnar, säger Tora Tomasdottir.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.