Bilden är en arkivbild från 2017 och föreställer mycket snö på E4:an mellan Hudiksvall och Sundsvall. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Snövarningar i flera län

Uppdaterad
Publicerad

SMHI har utfärdat snövarningar för flera län i Svealand och södra Norrland. Varningarna gäller för söndagen och natten mot måndag.
– Det rör sig om 5 till 15 centimeter. I vissa lokala områden, upp mot 20 centimeter. Men då är det främst i södra Norrland, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

– Det kan bli stora mängder snö, säger Henrik Reimer, jourhavande meteorolog på SMHI.

Under söndagen väntas ett nederbördsområde svepa norrut över Sverige – från västkusten, där det faller i form av regn, och upp över Svealand och södra Norrland i form av snö.

Örebro, Värmlands och Gävleborgs län kan få fem–tio centimeter snö, och Dalarna kan komma att täckas av uppåt 15 centimeter snö.

Upp till 20 centimeter

I delar av Jämtland och Västernorrland kan snötäcket bli så djupt som 20 centimeter.

SMHI:s varningar är av klass 1, den lägre varningsklassen, vilket innebär besvärligt väder.

På sina håll kan det även bli halka på vägarna, framförallt i västra Svealand där snön väntas smälta framåt söndagskvällen.

Boende i Stockholmsområdet kan räkna med plusgrader och regn.

Kraftig vind kan skapar ytterligare problem

SMHI varnar också för den kraftiga vinden som i samband med det stora nederbördsområdet kan orsaka ytterligare problem.

– Det är vid kusten och fjällen som det är mest blåsigt. Vid kusten så gör vinden att det blir extra besvärligt och vägarna som går längs med kusten kan påverkas ganska mycket, säger Sofia Söderberg, meteorolog, på SMHI.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer