Ruggiga väderdygn väntar landet, enligt SVT:s meteorolog Pia Hultgren. Foto: AP/TT/SVT

Blöt och blåsig vädervecka på ingång

Uppdaterad
Publicerad

Dygnen mellan andra advent och lucia bjuder på ytterst händelserikt väder i hela landet, enligt SVT:s meteorolog Pia Hultgren.
– Det blir varannandagsväder som säkert lär resultera i många varningar, säger hon.

Under natten mot söndag drar ett djupt och intensivt lågtryck in från sydväst och sätter punkt för det relativt milda decembervädret.

– Det blir besvärligt med blåst under söndagen. Mest besvärligt blir det natten mot måndag i Hälsingland och norrut över mellersta Norrland, där det kommer snöa hela natten kombinerat med hårda vindar vid kusten. Kustorterna i Norrland kan få en besvärlig måndagsmorgon, säger Pia Hultgren.

Tisdagen blir i stället mild, klar och kall, med undantag för Gotland, som får dras med regn och hårda vindar.

– I nästan hela övriga landet blir det chans till att ladda upp med lite decembersol, och det blir minusgrader ända ned mot Skåne.

Temperaturprognos för de kommande fem dygnen. Foto: Pia Hultgren/SVT

Lågtrycken fortsätter

Ljuset blir dock kortvarigt – redan under onsdagen drar nästa djupa lågtryck in över landet.

– Det blir hårda vindar med snöfall i Svealand och upp över Norrland, och regn eller blötsnö i söder. En riktigt ruggig dag.

Torsdagen blir ganska molnig och fin i norr, men ganska trist i söder, enligt Hultgren. På fredag, luciadagen, är det så dags för nästa lågtryck.

– Det blir verkligen varannandagsväder. Överlag blir det rätt stökigt, med mycket vind i hela landet och snöfall från Småland och uppåt – mycket väder, helt enkelt. Det lär bli många varningar, så var beredd och alert på svängningarna och risken för halka, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer