Snus kan stoppas av nya EU-regler

Uppdaterad
Publicerad

Svenskt snus hotas av ett nytt direktiv från EU-kommissionen. Enligt förslaget ska tobaksprodukter innehålla minst 85 procent tobak, vilket skulle drabba en stor del av utbudet av svenskt snus. -80 procent riskerar att försvinna, säger Swedish Match.

– Jag är rädd att det här är ett sätt att få tyst på Sveriges ambition att få bort exportförbudet, säger EU-parlamentarikern Christoffer Fjellner (M) till SVT.

Kommissionen vill också skärpa reglerna med krav på att snus inte får ha smaker från örter eller frukter som gör det mer lättillgängligt och kan göra det lockande för ungdomar, skriver Dagens Nyheter som tagit del av förslaget.

Striden om snuset

Flera populära svenska snussorter har smaktillsatser, exempelvis General som är smaksatt med bergamott och Göteborgs Rapé som har smak av enbär. De senaste åren har det även kommit snussorter med smak av mint, lakrits och citrus.

Patrik Hildingsson, kommunikationsdirektör för Swedish Match, menar att ett smaksättningsförbud skulle få dramatiska konsekvenser för deras utbud.

– Upp till 80 procent av portföljen skulle drabbas och riskera att försvinna om det blir en begränsning av smakerna. Mycket av snuset är smaksatt av tradition, även vanliga sorter som General och Göteborgs Rapé, säger Hildingsson till SVT.

EU:s nytillträdde hälsokommissionär Tonio Borg avslutade arbetet med det nya tobaksdirektivet i slutet av förra veckan och det granskas nu inom övriga delar av kommissionen innan det läggs fram formellt, uppger Borgs kontor för TT.

– Vi hoppas att texten kommer att godkännas före årsskiftet, annars kommer det att ske i januari, säger hans presstalesman.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Striden om snuset

Mer i ämnet