Snygg i solen räddar synen

Uppdaterad
Publicerad

Med våren dyker de upp överallt. På coola storstadsflanörer, på trottoarkaféernas spanare, i pannan på jäktat yrkesfolk. Solglasögon är modeprylen som kan rädda synen, bara några enkla villkor är uppfyllda.

-Glasögonen måste ge ett hundraprocentigt UV-skydd. Det gör de bland annat om de är CE-märkta, säger Håkan Stjernquist, specialistläkare vid ögonkliniken på universitetssjukhusen i Malmö och Lund.

Hans andra tips är att undvika glasögon med blåa linser, som släpper igenom ljus med våglängder som inte är bra för ögat.

Flera fördelar

Håkan Stjernquist anser att man bör ha solglasögon som skydd mot solens ultravioletta strålar (UV-ljus). Det minskar risken för grå starr, som är en grumling av linsen i ögat. Sannolikt motverkas också åldersförändringar i gula fläcken på ögats näthinna. Åker man söderöver eller upp på hög höjd ökar betydelsen av bra skydd för ögonen.

Stjernquist tycker att man gott kan sätta solbrillor även på små barn, men medger att detta är omstritt.

-Vissa menar att det kan locka barnen att titta rakt mot solen.

Förra året sålde Sveriges optiker solglasögon för 174 miljoner kronor. Många köptes också på mackar, marknader och i kvartersbutiker. Om bara UV-skyddet är fullgott finns inget som säger att dyrare solbrillor är bättre.

TT

Skydd, mode och komfort

• Solglasögonens viktigaste uppgift är att skydda ögat från solens ultravioletta strålar. Kontrollera att det finns CE-märkning, eller en märkning som visar att UV-skyddet är 100-procentigt.

• Undvik glasögon med blåa glas. I övrigt spelar färgen på glasen ingen roll. Det handlar om mode och smak.

• Välj gärna en glasögonmodell som skyddar även mot ljus från sidan.

• Polaroidglas skyddar mot obehagliga ljusreflexer, men är främst en komfortdetalj.

• Hatt, kläder, solskyddskräm och solglasögon är numera rekommenderad standardutrustning för vistelse ute i solskenet.

Ögonkliniken Malmö-Lund, Strålsäkerhetsmyndigheten. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.