Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ta hänsyn till parlamentariskt läge eller satsa på egna politiken – hör vad S-medlemmarna vill när Andersson tar över. Foto: SVT

Socialdemokrater hoppas på nystart: ”Måste driva vår politik”

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna hoppas på att valet av Magdalena Andersson som ny partiledare ska innebära en nystart.

Men åsikterna går isär om vilken väg partiet nu ska ta.

– Förutsättningarna att förändra det parlamentariska läget i riksdagen förbättras rejält om vi driver vår socialdemokratiska politik med självförtroende, säger Linn Svansbro, vice ordförande i Reformisterna.

I dag väljs den 11 i ordningen av socialdemokratiska partiledare på S-kongressen i Göteborg.

Allt pekar på att det blir Magdalena Andersson som får axla ledarrollen i Socialdemokraterna.

Men frågan är vilken väg partiet ska ta, och vad som är viktigast, regeringsmakten, eller den egna socialdemokratiska ideologin.

Måste vara pragmatiska

Aida Hadzialic, socialdemokratiskt regionråd i opposition i Stockholm, menar att det ligger mycket förväntan i luften inför partiledarbytet och hennes förhoppning är att Magdalena Anderson kommer att tillföra ny energi till partiet.

Hon menar att den socialdemokratiska kongressen behöver fokusera på den egna politiken – men samtidigt vara pragmatiska.

– Vi kommer fokusera på välfärden och sätta den först, sedan kommer vi att behöva förhandla – det är så som parlamentarism fungerar. Socialdemokratin är ett statsbärande parti och då måste man även orka att kompromissa, säger Aida Hadzialic.

”Måste driva vår politik”

Linn Svansbro, som är ombud för Stockholms stad och vice ordförande i föreningen Reformisterna, hoppas på att man nu ska staka ut en ny ekonomisk politik på kongressen.

– Jag är helt övertygad om att förutsättningarna att förändra det parlamentariska läget i riksdagen förbättras rätt rejält om vi driver vår socialdemokratiska politik med självförtroende, säger hon.

Vänsterfalangen inom partiet, där Reformisterna ingår, vill se ett nytt finanspolitiskt ramverk som förenklat innebär att man ska kunna låna till mer investeringar.

– Vi tycker också att man ska ha lite högre skatter och ha ett mer progressivt skatteuttag för driftskostnader i välfärden, säger Linn Svansbro.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer