S-kvinnors ordförande Lena Sommestad och Lars Stjernkvist, fd partisekreterare och numera kommunalråd i Norrköping (S). Foto: Scanpix

Socialdemokrater vill höja inkomstskatten

Uppdaterad
Publicerad

Inkomstskatterna behöver höjas för att klara av utmaningarna inom välfärdsområdet. Det säger i dag en rad ledande socialdemokrater till SVT. Frågan kommer att diskuteras framöver, inte minst på partiets kommande kongress.

Före detta partisekreteraren Lars Stjernkvist vill att socialdemokraterna ska ge väljarna besked om att man är beredd att höja inkomstskatterna.

Anledningen är att han menar att partiet då på allvar kan visa att man är beredd att satsa stora resurser på att förbättra välfärden i Sverige, framförallt för att satsa mer på utbildning.

– Jag har väldigt svårt att se att vi med trovärdighet kan säga att detta är vår viktigaste uppgift, här ska vi utmana den sittande regeringen därför att detta är den viktigaste rättvise- och jämlikhetsfrågan, utan att säga att vi är beredda att genomföra det även om det kommer att kräva en höjning av skattekvoten, säger Lars Stjernkvist, numera kommunalråd i Norrköping.

Svårt att inte höja

Den skatt den borgerliga regeringen sänkt mest är inkomstskatten. Beskedet från Socialdemokraternas partiledning har hittills varit att de skattesänkningarna ligger fast, förutom för dem med de allra högsta inkomsterna. Lars Stjernkvist menar att det inte räcker.

– Det blir svårt att inte höja den med tanke på de stora åtaganden som vi har och demografin, men inte minst på grund av det som vi vill göra för att minska klyftorna i samhället.

Även kvinnoförbundets ordförande vill att partiet framöver ska tala klarspråk och våga föreslå höjda skatter.

– Jag tror att om vi vill vara ett tydligt alternativ, då tror jag att vi ska våga gå fram med att vi vill se ett trendbrott när det gäller nedskärningarna inom den offentliga sektorn, när det gäller besparingarna inom vård skola och omsorg. Då tror jag att vi kan ta en diskussion om skattekvoten, säger S-kvinnors ordförande Lena Sommestad.

”Finns skäl att höja”

Flera motioner till den kommande socialdemokratiska kongressen från tunga S-distrikt lyfter fram att det behövs stora satsningar på välfärden framöver, särskilt inom vårdområdet.

Just finansieringen av dessa satsningar vill man utreda, men Eskilstuna arbetarekommun skriver uttalat att det mycket väl kan behövas skattehöjningar.

– Är det så att vi kan visa på att det finns brister i välfärden och det finns åtgärder man kan vidta för att få att få det bättre, då tror jag att man kan tydliggöra för människor att det finns skäl att höja skatter, säger Geerth Gustavsson (S) kassör i Eskilstuna arbetarekommuns styrelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer