Hans Hoff (t v) anmäler den förra regeringen, ledda av Fredrik Reinfeldt. Foto: TT

Socialdemokraterna KU-anmäler den förra alliansregeringen

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna vill att KU granskar om den förra regeringen under ledning av Fredrik Reinfeldt gav sitt godkännande till att utkontraktera delar av Transportstyrelsens verksamhet.
S-ledamoten Hans Hoff är den som tagit initativet att anmäla den förra regeringen.
– När det handlar om sådan här saker kan inte en myndighet lägga ut verksamheten utan ett godkännande från den dåvarande regeringen, säger Hans Hoff till SVT Nyheter.

2013 började Transportstyrelsen se över sina datasystem och Trafikverket som skötte driften ansågs vara för dyra. Nu vill socialdemokratiske riksdagsledamoten Hans Hoff att riksdagens Konstitutionsutskott, KU, ska granska om beslutet av outsourcingen, eller utkontrakteringen, av Transportstyrelsens it-drift togs av den förra regeringen.

– Jag såg att här finns en del som inte har granskats, jag har själv varit ledamot i KU i fyra år och vet att man jobbar där på ett professionellt sätt. Man gräver grundligt och går till botten med saker och ting. Jag tänkte därför att jag gör en KU-anmälan så att man får allt klart för sig, hur det egentligen har gått till, säger Hans Hoff.

LÄS MER: Sjöstedt (V): ”Vänsterpartiet KU-anmäler den tidigare regeringen”

Enligt Hoff är det hans egen idé att anmäla den förra regeringen, men säger också att partiet står bakom hans anmälan.

– Jag har inte fått det i uppdrag att anmäla, utan det är helt på eget bevåg.  Björn von Sydow (S), vice ordförande i Konstitutionsutskottet har tittat på anmälan innan jag lämnade in den.

”Hoppas det leder till helhetsbild”

Han vill nu att KU tittar på vilka beslut som togs i näringsdepartementet, men också om regeringen hade kännedom om, eller godkände, den nya hanteringen av Transportstyrelsens register.

– Jag tror det var någonstans i mars-april 2014 som Transportstyrelsen fattade beslutet om att gå ut med upphandlingen och avbryta samarbetet med Trafikverket. Det jag hoppas att anmälan leder till är att man får en helhetsbild av hela händelseförloppet. Nu har det varit mycket vem som har pratat med vem och det är också mycket intressant och viktigt i sig, det som skett 2015 fram till nu. Men nu får vi veta hur det låg till längre bak i tiden.

Vill du lägga över ansvaret från nuvarande regeringen till den tidigare?

– Det är inte ett försök att lägga över ansvaret på andra sidan, utan att få en helhetsbild som saknades. Men det är klart, kanske personer som tidigare inte trätt fram och berättat om vilka kontakter som togs gör det nu när KU kallar till utfrågning. Kanske Annie Lööf eller Jan Björklund har någon minnesbild från den tiden och kommer ihåg att detta togs upp i den dåvarande regeringen. Dom kan ju förstås ha glömt, eftersom en regering har många olika frågor uppe. Men då kommer det komma fram vid granskningen.

LÄS MER: Inget besked från regeringen – skjuts upp till torsdagen

Även Vänsterpartiet KU-anmäler Alliansen och regeringen Reinfeldt för att ha outsourcat Transportstyrelsens register. Jonas Sjöstedt kräver kräver även infrastrukturminister Anna Johanssons (S) avgång. Han meddelar också att V inte kommer ställa sig bakom Alliansens misstroendeförklaring mot tre socialdemokratiska ministrar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

IT-skandalen

Mer i ämnet