Socialdemokraterna lämnar över styret till Alliansen

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna i Halmstad lämnar över styret av kommunen till Alliansen, meddelar de i ett pressmeddelande under tisdagen.

Därmed lämnar Krissi Johansson (S) posten som kommunstyrelsens ordförande.

”Halmstad behöver ett majoritetsstyre. Det är vår fasta övertygelse. Vi har sedan vi blivit invalda haft ambitionen att skapa någon form av stabil majoritet. Tyvärr har inte alliansen varit tillmötesgående och därför är SD fortsatt vågmästare”, skriver socialdemokraternas Krissi Johansson och Stefan Pålsson i ett pressmeddelande.

Pressmeddelandet skickades ut mindre än tre timmar innan det nyvalda kommunstyrelsen ska träffas för första gången.

– Vi tog det här beslutet i går kväll efter överläggningar i partigruppen efter att vi haft möten med de borgerliga partierna och de så tydligt vägrat ett samarbete, säger Stefan Pålsson (S) till SVT Nyheter Halland.

Men hade ni räknat med att alliansen skulle foga sig under S-ledning när de är större som grupp än er?

– Vi trodde att vi skulle komma framåt eftersom att inget demokratiskt parti vill ha Sverigedemokraterna som vågmästare, säger Stefan Pålsson (S).

Krissi Johansson och Stefan Pålsson behåller sina platser som kommunråd i opposition och ledamöter i kommunstyrelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.