Krissi Johansson (S) och Jonas Bergman (M). Foto: SVT

Halmstad: Krissi Johansson (S) blev kommunstyrelsens ordförande

Uppdaterad
Publicerad

Krissi Johansson (S) vann omröstningen om kommunstyrelsens ordförandeskap i Halmstad efter att hon fått SD:s röster. Alliansen har däremot fler ledamöter i kommunstyrelsen än vad S och V har.

– Socialdemokraterna har ingen ambition om att styra Halmstad med SD:s passiva eller aktiva stöd, skriver Socialdemokraterna i Halmstad i ett pressmeddelande.

Omröstningen slutade med 37 röster för Krissi Johansson och 31 röster för Alliansens kandidat Jonas Bergman (M) efter att SD lagt sina 10 röster på S-kandidaten.

S och V hade tillsammans 27 röster. Miljöpartiet lade tre blanka röster.

Val 2018 – #dinröst

Alliansen fick sju ledamöter i kommunstyrelsen, S och V – som ingått i valteknisk samverkan med varandra – fick sex stycken, och SD fick två.

– Sverigedemokraterna har i flera sammanhang varit tydliga att de kommer rösta för att skapa oreda i kommunen om de inte får de avgörande inflytandet, säger Krissi Johansson i pressmeddelandet.

Söker blocköverskridande samarbete

S kommer därför nu att bjuda in ”alla demokratiska partier” för att försöka bilda ett blocköverskridande samarbete.

– Trots långa och många förhandlingar med Alliansen har de fyra borgliga partierna gemensamt vägrat blocköverskridande samarbete, säger Krissi Johansson.

M: ”Förmodar att S har en plan”

Det är en bild som alliansledaren Jonas Bergman (M), den bortröstade ordföranden för kommunstyrelsen, inte håller med om.

– Vi har hela tiden varit öppna för att hitta lösningar. Men nu har Socialdemokraterna istället hittat en oväntad majoritet som de troligen inte önskar. SD är ju knappast det parti de önskar att vila emot, säger Jonas Bergman (M).

Vad händer nu?

– Jag vet allvarligt talat inte riktigt vad som händer. Vi börjar med att träffas inom alliansen för att diskutera igenom situationen. Men socialdemokraterna är de som försatt sig i den här situationen, så jag förmodar att de har en plan för hur de ska styra det här, säger Jonas Bergman (M).

De tar plats som ordinarie ledamöter i kommunstyrelsen:

Jonas Bergman (M)

Ann-Charlotte Mankell (M)

Carl-Johan Berthilsson (M)

Jenny Axelsson (C)

Yngve Kihlberg (C)

Lovisa Aldrin (L)

Ella Kardemark (KD)

Krissi Johansson (S)

Stefan Pålsson (S)

Gun-Britt Löfdahl (S)

Michael Svensson (S)

Tony Stané (S)

Tania Bengtsson (V)

Fabio Ishaq (SD)

Tor Ingels (SD)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet