Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Statsminister Magdalena Andersson (S). Foto: Fredrik Persson/TT

Socialdemokraterna säger ja till Natomedlemskap

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna säger ja till ett svenskt Natomedlemskap. Det historiska beslutet fattades under ett möte med partistyrelsen på söndagen.

– Vi socialdemokrater anser att det bästa för Sveriges och det svenska folkets säkerhet är att vi går med i Nato, säger statsminister Magdalena Andersson.

Strax innan klockan 13.00 samlades partistyrelsens medlemmar på Socialdemokraternas högkvarter i centrala Stockholm. Drygt fyra timmar senare kom beskedet: Socialdemokraterna ska verka för att Sverige ska ansöka om medlemskap i Nato.

Beslutet innebär att partiet släpper idén om alliansfrihet som varit bärande för svensk säkerhetspolitik i 200 år.

– Den militära alliansfriheten har tjänat Sverige väl men vår slutsats är att den inte kommer att tjäna oss lika väl i framtiden. Det här är inget beslut man fattar lättvindigt, men vi måste förhålla oss till verkligheten så som den faktiskt ser ut, säger Magdalena Andersson.

Rysslands invasion

Huvudförklaringen till partiets omsvängning är Rysslands invasion av Ukraina.

– Det finns ett före och ett efter den 24 februari 2022, säger Andersson.

Hon uppger samtidigt att utvecklingen gått åt fel håll under en lång tid och nämner bland annat Rysslands krig mot Georgien 2008, den ryska annektering av Krim 2014 och de säkerhetspolitiska krav Ryssland ställde på flera länder, däribland Sverige, i december förra året.

Försvarsminister Peter Hultqvist, som tidigare varit orubblig i sitt motstånd till Nato, menar att skiftet också handlar om värderingar.

– Det har inte varit en lätt process i vårt parti, många har sin identitet i alliansfriheten. Men man kan inte fastna i det gamla, säger han.

Socialdemokraterna

I fredags presenterade regeringen tillsammans med riksdagspartierna en ny säkerhetspolitisk analys. Den slog fast att Sveriges säkerhet skulle öka med ett Natomedlemskap. Därmed var söndagens besked relativt väntat.

Inför mötet luftades dock viss intern kritik.

– Det är ingen hemlighet att jag tillhör en av dem som är väldigt skeptisk till Nato, sa exempelvis Andreas Schönström (S), kommunalråd i Malmö, tidigare under dagen.

Bred riksdagsmajoritet

Den politiska u-svängen innebär att det nu finns en bred riksdagsmajoritet för ett Natomedlemskap, bara Vänsterpartiet och Miljöpartiet säger fortsatt nej. Från M, KD, L och C kom omgående uppmuntrande reaktioner på Twitter.

Socialdemokraternas Nato-ja kommer dock med ett förbehåll. Om en ansökan godkänns bör Sverige uttala unilaterala förbehåll mot utplacering av kärnvapen och permanenta militärbaser på svenskt territorium, anser partiet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.