• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Foto: TT

S: Ytterligare 20 miljarder till välfärden

Socialdemokraterna vill under nästa mandatperiod tillföra minst ytterligare 20 miljarder till vård skola och omsorg. Det sade finansminister Magdalena Andersson i Almedalen i dag. Men pengarna räcker inte för att höja kvalitén i välfärden.

Magdalena Andersson, som är på plats i Almedalen istället för statsminister Stefan Löfven, kom under dagens presskonferens med ett vallöfte inför nästa mandatperiod: 20 miljarder kronor ytterligare till vård, skola och omsorg.

– Vi kommer att ha ett tydligt löfte om att värna kvalitén i välfärden utan att det behöver leda till omfattande kommunalskattehöjningar. Vi kan redan i dag säga att för att täcka behoven i de här verksamheterna så vill vi höja statsbidragen till kommuner och landsting med minst 20 miljarder kronor under nästa mandatperiod, sade Andersson.

Inga kvalitetshöjningar

Pengarna ska säkra välfärden när Sveriges unga och äldre blir allt fler. Därmed räcker pengarna bara till att upprätthålla nuvarande kvalitet på välfärden.

– Jag vill förstås kunna göra mycket mer, det här är vad vi kan lova nu, sa Andersson och sa att en omfattande utbyggnad av välfärden måste ske för att säkra välfärden.

Socialdemokraterna vill under nästa mandatperiod tillföra minst ytterligare 20 miljarder till vård skola och omsorg. Foto: Jonas Ohlin/SVT.

– Att det både blir fler barn och fler äldre påverkar välfärden under de kommande åren, det beror på att det är i början och slutet av livet som vi konsumerar som mest välfärdstjänster, sade Magdalena Andersson på presskonferensen.

Pengarna ska tas från de förväntade statliga budgetöverskotten de kommande åren.

Vill få valrörelsen att handla om välfärd

SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein säger S nu flaggar tydligt för vad man vill prata om inför nästa års riksdagsval.

– Det är väldigt uppenbart när Magdalena Andersson lägger fram ett sådant här förslag om 20 välfärdsmiljarder att man vill få valrörelsen nästa år att handla om just välfärdssatsningar, säger Marmorstein.

SSU: Borde dubblera satsningen

SSU:s ordförande Philip Botström tycker vallöftet är alldeles för tunt.

– Det är helt rätt av Magdalena Andersson att sätta välfärden i fokus, men hon behöver dubblera satsningen om hon vill bemöta behoven i välfärden på riktigt.

LÄS MER: Tre frågor om S inför deras dag

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Almedalen 2017

Mer i ämnet