Socialstyrelsen drar tillbaka broschyr om barnäktenskap

Uppdaterad
Publicerad

Efter hård kritik drar nu Socialstyrelsen tillbaka sin broschyr om barnäktenskap.
– Vi har inte varit förberedda på den här kritiken, säger Petra Rinman, enhetschef för kunskapscentrum för ensamkommande barn.

Broschyren, som nyligen lades upp på Socialstyrelsens sajt, har titeln ”Information till dig som är gift med ett barn”. Titeln, illustrationerna och flera formuleringar i foldern har väckt starka reaktioner och många menar att myndigheten inte har varit tydliga med allvaret i frågan och att det handlar om ett allvarligt brott.

Nu backar Socialstyrelsen och drar tillbaka broschyren.

– Vi har dragit till tillbaka allt material därför att vi i dag har fått massiv kritik både från journalister och andra och vi har bedömt att den är värt att se över, säger Petra Rinman, enhetschef på Socialstyrelsens kunskapscentrum för ensamkommande barn till SVT Nyheter.

Hon understryker att broschyren inte innehåller några fel.

– Det är inget som är felaktigt. Men det kanske är för kortfattat, att vi behöver ge mer information för att man ska förstå.

Inte förberedda på kritiken

Petra Rinman betonar att broschyren är del av ett större sammanhang och framtagen inom ramen för ett regeringsuppdrag för att ta fram vägledning till socialtjänsten, information till barn och närstående till barn.

Broschyren har tagits fram utifrån befintlig lagstiftning och utgångspunkten är att barn inte ska leva i äktenskap, enligt Socialstyrelsen.

– Socialstyrelsen kan bara ta fram material utifrån rådande regelverk, stormen mot oss i dag gör att vi ser över och ger mer information och blir tydligare på vissa punkter, säger Petra Rinman.

Blev ni förvånade av kritiken?

– Vi har inte varit förberedda på den här kritiken. Vägledningen och informationsmaterialet har varit ute på remiss och vi har tagit om hand om de synpunkter som har kommit fram, men det här har vi inte varit förberedda på.

Vill bli tydligare

Enligt Petra Rinman behöver man också vara tydligare med vem det är man riktar sig mot. Hon säger att det kan handla om 20-åringar som är gifta med 17-åringar.

– Det är lätt att tro att det handlar om barn under 15 år, och att det är en gammal person som är gift med barnet. Det är det vi måste se över, hur vi kan beskriva det här på bättre sätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.