Snösmockorna har haglat i sociala medier när Stockholm och Norrland brakade samman i en hätsk twitterduell. Foto: TT/Twitter

Socialt snöbollskrig mellan Stockholm och Norrland

Uppdaterad
Publicerad

Det hann inte mer än falla en enda snöflinga på Stockholms gator innan det kalla kriget på sociala medier återigen var ett faktum. I ena ringhörnan: Förtvivlade stockholmare. I andra: Föraktfulla norrlänningar.

Den första snön i Stockholm följdes, traditionsenligt, av kaosrapportering i medierna. Inom några timmar var huvudstaden – bokstavligt talat – lamslagen av snösmockan. Kollektivtrafiken havererade, billköerna ringlade långa och skolorna stängde. På Twitter kunde den som ville följa skådespelet.

”Lite snö och hela fjollträsk utslaget”

Men i Norrland var man inte imponerad av det stockholmska snöovädret, och passade genast på att skicka syrliga hälsningar till sina landsmän i huvudstaden.

”Lite snö och hela fjollträsk utslaget. Ett stort skämt!”, skriver en användare. ”Inte lätt att bo i fjollträsk när det kommer snö”, ”Stockholm kallas inte fjollträsk utan anledning”, ”Det snöar lite i fjollträsk och allt går bananas” – variationerna på temat var närmast oändliga.

Youtube-humoristen Klas Eriksson gjorde en film som visade hur norrlänningar lugnt äter en glass när första snön kommer. Foto: Skärmdump

”När kommer den första trötta kommentaren från Norrland?”

Hånet gick inte obemärkt förbi 08:orna.

”När kommer den första trötta kommentaren från Norrland om snökaoset i fjollträsk?”, tycker en. ”Norrlänningar som tycker stockholmare ska sluta klaga på snö, borde sluta klaga på vargar”, tycker en annan.

Även prisade komikern Soran Ismail gick till attack: ”Varje år blir det snökaos i Sthlm och varje år ska någon tuff norrländsk kille med armarna i kors förklara hur mesiga alla stockholmare är”.

Användaren CRJ tog en skärmdump från Östersundsposten för att illustrera att man även får snöstrul i norr. Foto: Skärmdump

Speciella omständigheter i Stockholm ger snöstorm

SVT Nyheters meteorolog, Umeå-sonen Nitzan Cohen, ställer sig på stockholmarnas sida i den återkommande bataljen.

– I fjälltrakterna behövs det bara ett mindre lågtryck för att det ska kunna komma mycket snö, men i Stockholm krävs det väldigt speciella omständigheter för att skapa en sådan här snökanon som vi sett de senaste dagarna. På grund av den hårda trafiksituationen i Stockholm får också sådan här väderlek mycket större konsekvenser. Det är en stor skillnad på Norrland och Stockholm, trafiken går inte att jämföra, säger han.

Jämtlänningen Andreas Forsberg på Twitter: Snökriget har fått internationella konsekvenser. Foto: Skärmdump

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Snörekord i Stockholm

Mer i ämnet