Björn Söder inledde Sverigedemokraternas konferens med att tända ett adventsljus och tacka alla varit engagerade i valrörelsen. Och då framförallt den sjukskrivne partiledaren Jimmie Åkesson. Foto: SVT

Söder: SD kommer växa ännu mer

Uppdaterad
Publicerad

Nu samlas Sverigedemokraternas kommun- och landstingspolitiker till konferens i Västerås. Mötet är det största partiet genomfört hittills med omkring 850 deltagare. Bänkarna inne i kongressalen är fyllda och förväntan stiger över någon slags medverkan av den sjukskrivne Jimmie Åkesson. På vägen in delades nämligen skyltar med texten ”Heja Jimmie” ut.

Sverigedemokraternas kommun- och landstingskonferens är bestämd sedan länge men efter veckans beslut att fälla regeringens budget har konferensen också kommit att bli en kick-off inför nyvalet i mars.  

Konferenslokalen släcks ner och partisekreterare Björn Söder öppnar konferensen med att tända ett adventsljus och tackar alla som varit engagerade i valrörelsen. Och då framförallt den sjukskrivne partiledaren Jimmie Åkesson.

– Det är klart att det tar på krafterna och jag tror alla förstår att han behöver en tid i lugn och ro. Jimmie kommer komma tillbaka taggad och starkare än någonsin. Till dess mina vänner kommer vi allihopa fortsätta bygga folkrörelsen och ta ansvar. Vi ska nu passa på att skicka en hälsning till Jimmie och om alla håller upp skyltarna så tar vi upp fotografer på scen och skickar den här hälsningen till Jimmie. Fantastiskt!

”Valet blir en folkomröstning”

Jubel och starka applåder hörs när Söder påminner om att partiet fällde regeringens budget vilket framkallade regeringens beslut om nyval nästa år. Det beskedet kan inte ges formellt förrän den 29 december och Söder varnade för at det finns en teoretisk möjlighet att valet inte blir av.

– Ett scenario är att allianspartierna tar initiativ till en misstroendeomröstning innan 21 december. Men vi kan nog räkna med att det blir ett extra val. När det gäller ett extra val ser vi inte det som ett hot. Det finns möjligheter att stärka vår ställning i riksdagen. Politiskt kommer vi göra det här valet till en folkomröstning om invandringspolitik.

– Vi kan inte förutsätta att han kommer tillbaka till detta valet, även om vi hoppas det, säger Björn Söder om Jimmie Åkesson.

Tror på framtiden

Partiledaren har varit sjukskriven sen den 17 oktober. Till en början var beskedet att Åkesson skulle vara tillbaka i slutet av november men sjukskrivningen har förlängts till den sista januari 2015. Trots Åkessons frånvaro ser Söder med tillförsikt på framtiden.

– I veckan fick vi höra att Dansk Folkeparti är Danmarks största parti. Jag är övertygad om att vi snart är där. Om inte nu så till valet 2018, säger Björn Söder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer