Boel Godner (S), kommunalråd i Södertälje, delar inte Aftenpostens beskrivning av kommunen. Foto: Bertil Enevåg Ericson/TT

Södertälje har tvingats till prioriteringar

Uppdaterad
Publicerad

Södertälje är den kommun som tagit emot flest flyktingar de senaste tio åren. Ändå har man valt att inte höja skatten på elva år.
– Vi kan inte höja skatten allt eftersom behoven ökar för de kommer att öka under lång tid framöver. Istället måste vi hitta nya sätt att arbeta, säger kommunalrådet Boel Godner (S).

Kommunerna har länge krävt mer statligt stöd för att hantera det ökade flyktingmottagandet. Bland annat vill man ha full kostnadstäckning för asylsökande barns skolgång.

I budgeten för nästa år gick regeringen dem delvis till mötes och höjde ersättningen med 50 procent. Dessutom ska kommunerna få 125.000 kronor för varje nyanländ man tar emot istället för 83.100 kronor som i dag.

Boel Godner välkomnar tillskottet och är tydlig med att det inte är invånarna i Södertälje som ska stå för de eventuella kostnadsökningar som ett högt flyktingmottagande innebär.

– Skattehöjningar är inget alternativ för oss. Flyktingmottagandet är ett nationellt ansvar och det är inte Södertäljes skattebetalare som ska stå för det utan det ska alla kommuner vara med och betala, säger hon.

Kommunen har fått prioritera

Med ett mottagande på 10.000 flyktingar det senaste decenniet har kommunen fått prioritera i sina verksamheter. Försörjningsstödet har stramats åt och man har sålt en del fastigheter. Huvudfokus har varit att satsa på skolan, vilket bland annat inneburit att skolor med många nyanlända fått mer resurser än andra skolor i kommunen. 

– Jag rekommenderar andra kommuner att prioritera barn och ungas uppväxt, det har varit framgångsrikt hos oss, säger Boel Godner.

Ett viktigt skäl till att hon inte vill höja skatten kommande år är att det skulle drabba låginkomsttagare.

– Här bor några av några av Sveriges fattigaste människor och kommunalskatten slår till direkt mot dem. Det vill inte vi se. Sen ska skattehöjningar innebära kvalitetshöjningar för våra invånare, man ska inte höja skatten bara för att hantera ökade behov i olika sektorer.

”Vi gör en humanitär insats”

Den senaste tidens debatt om huruvida man ska se ett högt flyktingmottagande som en vinst eller en kostnad på lite längre sikt ger Boel Godner inte mycket för.

– Det vi gör är en humanitär insats som vi ska vara stolta över. Det är ett förfärligt krig som pågår i Syrien och många söker sig hit. Då har vi ett ansvar att det går så bra som möjligt för så många som möjligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.