Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Upp till 64 000 personer som funnits i polisens ansökningssystem kan ha fått sina personuppgifter röjda efter en hackerattack. Hör Andrea Olivares som fick mejlet från polisen. Foto: SVT/TT

Sökande till polisen kan ha fått personuppgifter röjda efter cyberattack

Uppdaterad
Publicerad

Upp till 64 000 personer som funnits i polisens ansökningssystem kan ha fått sina personuppgifter röjda efter en hackerattack.

”En utomstående aktör har kunnat ta del av information om dig”, skriver polisen i ett mejl till de drabbade.

Det var i april som en leverantör av det ansökningsystem som polisen använder sig av, Visma Recruit, utsattes för ett dataintrång efter en cyberattack. Nu har polisen i ett mejl gått ut och varnat de sökande för att deras personuppgifter kan ha läckt.

– Vi har skickat ut mejl till de som kan vara berörda. Det betyder inte att alla som fått mejlet är berörda, säger Irene Sokolow, vid polisens Nationella mediecenter till SVT Nyheter.

Det gäller ansökningar till befattningar med lägre säkerhetsklass. Händelsen är polisanmäld och anmäld till IMY, Integritetsskyddsmyndigheten. Exakt vad som har hänt utreds nu.

”Blev mest arg”

Andrea Olivares var en av de 64 000 personer som fick ett mejl från polisen på fredagsförmiddagen.

– Jag blev mest arg. Det finns så många som kan drabbas av det här, som personer med skyddad identitet, säger hon.

I mejlet som polisen skickat ut skriver man att ”En utomstående aktör har kunnat ta del av information om dig, bl.a. dina kontaktuppgifter och ansökningshandlingar”.

– Är det en myndighet som använder den här leverantören är det säkert fler. Vad kan de göra? Det behöver inte betyda att det händer något i dag eller imorgon. Men vad kan hända framöver?, frågar sig Andrea Olivares.

Polisen skriver att man beklagar det inträffade och att det ”innebär en risk för intrång i din personliga integritet”. Polisen skriver även att myndigheten ”har svårt att se att du kan göra något själv för att begränsa skadan av det som har hänt”.

Även SKR drabbat

I slutet av april rapporterade tidningen Dagens Samhälle om hur en cyberattack mot rekryteringssystemet hos Visma Recruit och jobbsökarsajten offentligajobb.se stängde ner funktionen att söka jobb i flera kommuner.

Efteråt varnade Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) att jobbsökande kan ha fått sina personuppgifter röjda i samband med attacken, vilket bland annat Aftonbladet rapporterade om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.