Sökoptimerar genom hundratals hemsidor

Uppdaterad
Publicerad

Skälet till att företag som Clear Sense sysslar med sökmotoroptimering är för att få maximalt med internettrafik till sina kunder. Men it-experten Peter Forsman tycker att metoderna är tveksamma.

För alla företag är det viktigt med kunder och uppmärksamhet och för mindre företag kan det vara skillnaden mellan liv och död om de kan få lite mer trafik till sina hemsidor. Därför finns sökmotoroptimering.

Tanken är att en kund, exempelvis ett sms-låneföretag, ska hamna så högt upp bland Googles träffar när man söker på relaterade ord som lån, ekonomi eller dollar. Företaget vill helt enkelt synas och bli sökbart på nätet.

Kontroversiell metod

Det finns flera sätt att göra detta. Men Matilda Niangs namn användes på en av de mer kontroversiella sätten. Idén är att ha så många sidor som möjligt som alla länkar till samma smslånföretag.

– Jag kanske kommer och vill höja min sajt mot mina konkurrenter. Så köper jag en tjänst av ett sökoptimeringsföretag och säger att jag vill hamna på förstasidan när man söker på dollar eller på riksbanken eller dylikt. Sen ser de till att de har kanske femtio motsvarande sidor som alla länkar till SMSlån, säger Peter Forsman abuseansvarig på stiftelsen för Internetinfrastruktur (IIS).

”Man lurar sökmotorerna”

I en snabbkoll som SVT har gjort så hittade vi 250 nyregistrerade hemsidor hos Clear Sense alla med liknandeinnehåll och liknande disposition.

– Det här kallas för Black Hat SEO det vill säga att man genom yttre påverkan eller med skumraskmetoder skapar flera länkar till sidan. Det är lite som att köpa likes på Facebook. Man hausar upp nåt som inte finns, man lurar sökmotorerna, säger Peter Forsman.

Nedlagda domäner värda mer än nya

Varje dag så frisläpps ungefär 500 domäner som inte blivit förnyade. Enligt Peter Forsman köps kanske en femtedel upp och då köper man de som haft länkar till sig. Alltså sidor som har ett värde eftersom de finns i sökmotorernas index.

–Säg att vi köper en helt ny domän så är ju den helt tom. Även för sökmotorerna är den helt tom eftersom den aldrig har funnits. Men om vi köper en domän som existerat tidigare så vet ju sökmotorerna att här finns det någonting sedan tidigare och om vi uppdaterar den går det fortare för den att bli indexerad, säger Gustav Öhman på Clear Sense.

Slump att Matildas domän valdes

För Matilda Niang var det alltså mer eller mindre en slump att just hennes namn blev en del i en sökmotorsoptimering. Hennes sida valdes för att den var nyligen nedlagd och hade ett värde eftersom hon tidigare bloggat aktivt.

Att hon blivit utsatt beklagas av Clear Sense som tog ned sidan med hennes namn så snart SVT påpekade för dem att sidan fanns.

Fakta

Domäner och hemsidor

Toppdomän, den plats där domäner ligger till exempel.se eller .com.

Domän en grundadress till exemel svt.se ellergoogle.com

Hemsida, varje enskild webbadress exempelvissvt.se/nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.