Matilda Niangs domän togs över av ett företag. Foto: SVT

Företag skrev på nätet – i Matildas namn

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 2003 är det först till kvarn som gäller för registrerandet av webbadresser och vem som helst kan öppna en hemsida i vilket namn som helst. Det upptäckte Matilda Niang efter ett mejl.

Vem som helst kan öppna vilken webbadress som helst som slutar på .se. Det enda som krävs är att ingen annan redan använder den. Det fick SVT-medarbetaren Matilda Niang erfara.

– Jag fick ett mail från en person som undrade om min åsikt kring Stefan Ingves debattartikel i Svenska Dagbladet. Jag förstod ingenting och gissade att han blandade ihop SVT med SvD.

Men efter att ha sökt på sitt namn på internet hittade hon hemsidan matildaniang.se, som låg som andra sökträff. Där fanns flera inlägg skrivna i jag-form utan någon avsändare.

– Det såg ut som om inläggen var skrivna av mig och det kändes inte alls bra, säger Matilda Niang.

Först till kvarn får hemsidan

Sedan 2003 tillämpas en först-till-kvarnregel som är tänkt att göra det möjligt för privatpersoner att enkelt registrera svenska webbadresser. Men regeländringen har sina svagheter. Vem som helst kan registrera vilken adress som helst och för Matilda Niang innebar det uppenbara problem.

– De har stulit mitt namn och det är bara jag som heter som jag gör. Jag påverkas ju negativt av det här eftersom folk kan tro att jag skrivit det och det kan kopplas ihop med min yrkesroll som journalist.

Ärendet är polisanmält men Lars Minnedal, vid Stockholmspolisens bedrägerirotel tror inte att Matilda skulle vinna en rättsprocess kring detta.

– Jag ser inget olagligt i det, givetvis är det besvärande. Men jag har svårt att se vilken lag som skulle gå att tillämpa på detta.

Kan det vara ofredande?

– Nej det tror jag inte. Att det sedan är skitjobbigt för henne det har ju inte med lagstiftning att göra. Jag betvivlar att vi på polisen kan stänga ned den här sidan, säger han och fortsätter:

– Även om du vann så är det bara tillfälligt för i morgon kan den vara registrerad någon annanstans.

Sidan saknade avsändare

Matilda Niang ägde tidigare domänen med sitt namn men la ned den för något år sedan och när man släpper en hemsida kan vem som helst köpa den.

Att hitta vem som ligger bakom domänen matildaniang.se är inte helt enkelt. Det finns ingen information om någon avsändare på sidan eller någon möjlighet att skriva kommentarer.

Men det går att ta reda på vem som äger hemsidor i Sverige via stiftelsen för Internetinfrastrukturs (IIS) hemsida. IIS är de som ansvarar för alla domäner som ligger på Sveriges toppdomän (.SE)

Och efter att ha gjort en sökning på IIS hemsida gick det att hitta vem som köpt hennes hemsida.

Sidan användes för sökmotoroptimering

Företaget som köpte sidan heter Clear Sense och arbetar med sökmotoroptimering, alltså att försöka göra så att deras kunder syns så bra som möjligt på internet.

Enligt dem var det ett sammanträffande att just Matilda Niang fick sitt namn taget.

– Det känns som en absurd slump det här, säger Gustav Öhman, marknadsansvarig på Clear Sense.

Köpte hundratals nedlaggda hemsidor

Clear Sense har köpt upp ett stort antal nedlagda hemsidor, enligt Gustav Öhman var det utan större tanke på vilka adresser det var och att det råkade bli ett personnamn var olyckligt.

– Det måste vara obehagligt för henne, jag vill skicka min beklagan å företagets vägnar. Det är verkligen inte menat som ett personangrepp.

– Men vi skriver ju inte att vi är Matilda Niang.

Men det är ju bara hennes namn som står?

– Ja och det är verkligen något som vi vill undvika. Självklart ska vi stänga ned den här sidan så snart som möjligt.

Kort efter att SVT fått kontakt med Clear Sense hade de tagit ned hemsidan i Matilda Niangs namn och även två andra hemsidor som var registrerade i personnamn. Men trots att hemsidan är nere kommer Matilda Niang att gå vidare med polisanmälan.

– Det ska bli intressant att se vad polisen tycker. Jag tycker att det är viktigt att folk får upp ögonen för att man kan bli utsatt för det här och att man måste göra nåt själv. Hade inte jag fått det där mailet hade den här sidan kunnat vara uppe hur länge som helst. Den har ju varit ute på nätet sedan den första januari och det är skrämmande, säger hon.

Fakta

Domäner och hemsidor

Toppdomän, den plats där domäner ligger till exempel.se eller .com.

Domän en grundadress till exemel svt.se ellergoogle.com

Hemsida, varje enskild webbadress exempelvissvt.se/nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.