Solig och varm påsklovsvecka

Publicerad

Lagom till påsklovet väntas en himmel med gul sol och en del små lätta fjädermoln. Aprilvädret visar sin bästa sida och bjuder på en lång svit av varma dagar under ledigheten – men också ett högre UV-index.
– Har man vinterblek hy och är ute en lång stund finns det risk att bränna sig, säger Åsa Rasmussen, SVT:s meteorolog. 

Få har nog undgått det vackra vårväder som dragit in över landet under början av ”Stilla veckan”. Och enligt SVT:s meteorologer ser solen ut att vara här för att stanna, åtminstone ett tag.

– Vi har ett stort högtryck. Det kommer vara torrt och en hel del sol, sen är det lite varmare luft på väg, säger SVT:s meteorolog Åsa Rasmussen.

Kan bli 20 grader i söder

Just nu ligger dagstemperaturerna på runt tio grader i söder och lite lägre i norr.

– Framåt onsdag börjar det stiga i söder, i norr förblir det ungefär desamma. Då kanske vi kommer på dryga 15 i södra Sverige. Sen framåt torsdagen får vi ännu lite högre temperaturer, då kan vi kanske möjligen kan få uppåt 20 grader någonstans. Men uppåt norr håller det sig runt tio, säger Rasmussen.

De moln som bildas är, passande nog inför påskhelgen, en del fjädermoln tillsammans med de klassiska våriga stackmolnen.

– Marken värms upp och så stiger luften och då bildas de här lite bulliga stackmolnen.

Pollensäsongen i antågande

Enligt SVT:s meteorolog Nitzan Cohen finns det farhågor om att årets pollensäsong kan komma att bli jobbig – men än är det för tidigt att säga.

– Vi vet mer när björksäsongen drar igång, än så länge har den bara börjat smyga på vissa håll, säger Nitzan Cohen.

Ta fram solskydd men vänta med uteväxter

Samtidigt som dagstemperaturerna stiger förblir nätterna kalla. Den mestadels klara, vindstilla himlen gör nämligen att den varma luften försvinner när solen inte ligger på.

– Så det kan vara bra att komma ihåg att inte ställa ut för mycket växter än, säger Åsa Rasmussen.

De som har lediga dagar och planerar att njuta av solens strålar under påsklovet gör bäst i att packa med solskydd eller en keps. Det är nämligen inte bara solen, utan även UV-indexet som börjat stiga.

– Nu står solen lika högt som i slutet på augusti, början av september och det kanske man inte tänker på. Har man vinterblek hy och är ute en lång stund finns det risk att bränna sig. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer