Grundvattennivåer i mars. Till vänster små magasin, till höger stora magasin. Foto: SVT

Grundvatten i mars

Uppdaterad
Publicerad

Små magasin

I de små grundvattenmagasinen har nivåerna stigit över de normala för årstiden i stora delar av Götaland, Svealand och västra Norrland. Nordöstra och sydvästra Norrland har nivåer nära de normala. Delar av Västkusten har grundvattennivåer mycket över de normala.

Stora magasin

När det kommer till de stora magasinen ligger grundvattnet under normala nivåer i nästan hela landet. I östra Svealand och upp mot södra Dalarna och i ett stråk från Jämtland upp till Västerbotten hamnar vi fortsatt mycket under det normala. Bara i nordöstra Norrland, sydöstra Småland, Öland, samt delar av västkusten ligger nivåerna nära de normala.

Att grundvattenivåerna i små magasin har återhämtat sig den senaste månaden beror till stor del på att vi har fått rikliga nederbördsmängder. Det har även varit milt och en del snö har smält ner i markerna. Fortsatt normal nederbörd är nödvendigt för att behålla ett gott utgångsläge inför sommaren. Att vi inte ser någon förbättring i stora magasin beror på ett nederbördsunderskott under 1-2 år bakåt i tiden.

För att få en normal grundvattensituation behövs betydligt mer nederbörd än normalt under vårmånaderna. Det är särskilt viktigt med mycket nederbörd för de stora grundvattenmagasinens återhäntning. Det är också viktigt att sommaren inte kommer tidigt. En tidig sommar minskar förutsättningarna för grundvattenbildning på grund av avdunstning och växternas vattenförbrukning.

Läs mer i SGU:s artikel (extern länk).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.