Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det blev en lyckad affär för bostadsrättsföreningen Bladet i Solna – med solceller producerar de el för över 100 000 kronor i månaden.

Solceller oväntat lönsamt: ”Nu läggs tusenlapparna på hög”

Uppdaterad
Publicerad

Det höga elpriset gör solceller till en oväntat bra affär. Nu kan kostnaden sparas in flera år tidigare än vad kalkylen visade tidigare. Men stort intresse gör att det nu är upp till ett års väntetid på leverans av solceller.

Medan många elkonsumenter kroknar under höga elräkningar så finns det andra som gläds åt rekordpriserna. Små producenter av solel säljer sin överskottsel soliga dagar till elmarknaden till priser som idag är många gånger högre än när anläggningen byggdes. Det gör att återbetalningen går betydligt fortare.

Solcellsleverantören Svea solar har åt SVT Nyheter gjort en kalkyl på en normal villaanläggning och jämfört priserna i slutet av augusti med priserna ett år tidigare. Den visar att återbetalningstiden sjunkit från cirka 7,5 år till 2,5 år. Det förutsätter att de höga priserna består.

– Att elpriserna är högre gör såklart att man som kund tjänar mer på att installera solpaneler. Återbetalningstiden har alltså minskat med två tredjedelar om vi räknar med att elpriserna stannar på den här höga nivån som vi ser just nu, säger Erik Martinson vd Svea Solar.

Bättre kalkyl i föreningen

Brf Bladet i Solna installerade solceller 2019 till en kostnad av drygt 1,5 miljoner. Nu producerar föreningen el till ett värde av över 200 000 kronor varje år med dagens priser. Föreningen säljer el för cirka 60 000 kronor och sparar cirka 150 000 på att slippa köpa el till den egna förbrukningen.

– Jämfört med hur det var för några år sen är det en bättre affär, det kunde man ju inte tänka sig. Det var ju en lycka att vi satt upp solcellerna här, säger ordföranden Anders Magnusson.

Klipp i sommarstugan

Anders Magnusson har även satt upp solceller på sina fritidshus. Panelerna producerar mer el än vad de gör av med själva, och de säljer ett stort överskott.

– Man får fakturor på noll kronor, och så är det tusenlappar som läggs på hög som jag kan använda i vinter. Det är en väldigt god affär just nu, säger han.

Lång väntan

Det finns nu knappt 100 000 solcellsanläggningar i Sverige och det växer fort. Men den stora efterfrågan har gjort att det är mellan 6-12 månaders leveranstid enligt Svea Solar.

– Det är lång väntetid över hela världen, även i Sverige. Om man beställer nu kan du ha en anläggning som producerar i vår, alltså när nästa säsong börjar, säger Anna Werner, vd på Svensk solenergi.

Så gjordes beräkningen

Svea Solar har räknat på en standardvilla i Stockholm, med 30 paneler och vanligt tegeltak och elpriserna i SE3. Elpriserna veckan 34 jämfördes med samma vecka förra året. Med fortsatt höga priser har återbetalningstiden på anläggningen minskat från cirka 7,5 år till 2,5 år. Då har den senaste tidens kostnadsökning för solpanelerna räknats in.

Men man får ha i åtanke att lönsamheten då beräknas på rekordhöga elpriser, vilka kan sjunka. Återbetalningstiden kan även variera beroende på solcellernas placering, och tillkommande investeringar m.m.

Energimyndigheten har en räknesnurra på sin sajt för solceller, där ett elpris på såld el på 2 kronor ger en återbetalningstid på 7 år. Där kan man lägga in valfria förutsättningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.