Foto: Scanpix

Solen väcker huggormarna till liv

Uppdaterad
Publicerad

Den envisa kylan har fått landets huggormar att dröja kvar i sina vinterbon.

Men nu lockas de fram av solens strålar och det är högsäsong för den som tycker om att gå på huggormssafari.

Ett säkert vårtecken är solande huggormar som njuter av värmen på stenar och lövhögar. Deras framfart har dock försenats av den långdragna vintern, och de fortsatt kyliga nätterna gör att chansen att se flera ormar på en gång ökar.

– Många har hört av sig och tycker att det kryllar av huggormar just nu, säger Jonas Wahlström, ormexpert på Skansenakvariet.

Solar i grupp

Det handlar om ormar som samsats om samma vinterbo, och som ännu inte vill sola sig allt för långt från sitt säkra ställe. När det blir varmare kommer de däremot att försvinna åt olika håll och då är det vanligare att bara stöta på någon enstaka orm i taget.

– Det är roligast att se dem nu. Ut och leta! säger Julia Stigenberg, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet.

På Giftinformationscentralen har man under april fått in årets första samtal om huggormsbett. Men det handlar om ett fåtal förfrågningar – långt färre än de år då april bjudit på vackert väder.

– Det har varit extremt kallt i år, och det är inte bara ormarna som ska vara ute, utan även människor, säger Anna Landgren, läkare på Giftinformationscentralen.

Fakta huggorm

  • För den som vill ge sig ut i skog och mark för att spana efter huggormar är det viktigt att välja lämpliga skor eller stövlar. De flesta som blir bitna blir det i foten eller ankeln.
  • Plocka aldrig upp en huggorm, utan betrakta den på avstånd. Ormarna är fridlysta.
  • Under våren tillbringar huggormarna 3-4 veckor med att sola och hålla en hög kroppsvärme.
  • Huggormar finns i hela landet, men som regel ser man flest i skärgårdar. Det kan bero på att de är lättare att upptäcka där det saknas skog.
  • Huggormen är Sveriges enda vilda giftiga orm. Blir du biten bör du alltid uppsöka vårdcentral eller sjukhus. Den bitna kroppsdelen bör hållas stilla.
  • Att bli biten är i många fall ofarligt, men det är svårt att på förhand veta hur man reagerar på giftet.

Källa: Vårdguiden, Giftinformationscentralen, Naturhistoriska riksmuseet (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.