Solskyddsmedel i ungdomen skyddar mot hudcancer senare i livet visar ny forskning. Foto: TT

Solkrämer minskar cancerrisk

Uppdaterad
Publicerad

För första gången har forskarna fått konkreta bevis för att solskyddsmedel i ungdomen skyddar mot hudcancer senare i livet. Förekomsten av cancer minskar med tio gånger.

Allt fler drabbas av dödlig hudcancer, malignt melanom. Detta trots att vi köper solskyddsprodukter som aldrig förr.

Denna paradox har gjort att vissa har ifrågasatt solkrämernas effektivitet.

Forskare vid Texas Biomedical Research Institute i USA utvecklade en modell för malignt melanom med hjälp av en kortsvansad opossum, ett pungdjur, från Sydamerika.

Forskarna använde djuret för att testa en solskyddskräm med solskyddsfaktor 15. Forskarna smörjde unga djur samtidigt som de utsattes för ultraviolett strålning.

Det visade sig att de djur som hade fått solkräm som unga drabbades av betydligt färre förstadier till malignt melanom senare i livet, jämfört med de som hade smörjts med en kräm utan solskyddsfaktor. Skillnaden var tiofaldig.

Solskydd bör användas på barn

Även vid låga stråldoser syntes en tydlig skillnad, även när strålningen var så svag att djuren inte ens blev röda, än mindre solbrända.

– Vår slutsats är att solskyddsmedel bör användas konstant under hela barndomen, framför allt hos spädbarn. Cellerna hos barn delar sig oftare än vad de gör hos vuxna och det är under celldelningen som cellerna är särskilt sårbara, säger forskaren John VandeBerg till Science Daily.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer