Marie Grusell, docent i sociala medier, har forskat kring valrörelser i sociala medier sedan 2009. Foto: SVT/TT

Årets val – sociala medier slår igenom ordentligt

Uppdaterad
Publicerad

Årets val spås av forskare bli det stora genombrottet för sociala medier i politiken. Nätet är numera en viktigare informationskanal än TV, radio och tidningar.

– Åtta av tio svenskar har idag en smartphone och därmed bra tillgång till nätet, säger Marie Grusell, docent i sociala medier.

Hon är statsvetare och knuten till både Mittuniversitetet och Göteborgs universitet, och har forskat kring valrörelser och sociala medier sedan 2009.

Val 2018 – #dinröst

Sociala medier som megafon

Det finns även en stark symbios mellan traditionella medier och sociala medier, menar hon. Det digitala flödet avhandlas och uppmärksammas i traditionella medier – och tvärtom.

Det har ju snackats om genombrott förr, förklaringen ligger i partiernas sätt att förhålla sig till väljarna, menar Marie Grusell.

– Det har funnits ett tydligt mönster där partierna har talat till väljarna, snarare än med väljarna, vilket inte är så konstigt. Det är så partierna alltid gjort. 

Passar egentligen politik i sociala medier?

Samtidigt bygger politiken på en viss, nödvändig,  tröghet. När den långsamt malande demokratigången stöter emot en otålig digital opinion kan det skava ordentligt.

Passar partipolitik på sociala medier?

– På ett sätt ja, men ett annat sätt inte. Transparansen i sociala medier kan tala för ett starkare demokratiskt samhälle, samtidigt måste vi värna om demokratin och den måste få ta tid, säger Marie Grusell som tänker följa med i utvecklingen noga.

– Jag kommer att följa valrörelsen timme för timme, minut för minut, säger hon med ett förtjust leende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet