På onsdag kan sommaren tacka för sig och bjuda på över 20-grader till lunch. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Blåsig helg men sen väntar sommaren sista suck

Publicerad

Helgens väder blir en blåsig historia med inslag av regn. Men bli inte skrämd av höstkänslan. Redan på onsdag lovar SVT:s meteorloger spansk tjurfäktare-värme – alltså kortvarig temperatur på över 20 grader.

Funderar du på en härlig utflykt i det fria till helgen är det klokt att ta på sig vindjackan. Vindar från väst passerar över stora delar av landet under lördagen och söndagen med temperaturer runt 15 grader.

– Det kommer bitvis att blåsa hårt och tidvis komma regn både under lördagen och söndagen, säger SVT-meteorologen Nils Holmqvist.

Men helgens snålblåst och regnskurar betyder inte att vädrets makter har övergett sommaren helt och hållet enligt Nils Holmqvist.

Sommar för en dag

I mitten på nästa vecka kommer ett kortare högtryck att infinna sig över stora delar av landet och få temperaturen att stiga.

– Varma vindar från Sydeuropa når Norden. Man skulle kunna säga att det är sommarens sista suck. Det kan bli 25 grader varmt, säger Holmqvist.

Däremot håller det inte i sig så värst länge.

– Framemot nästa helg ser prognosen ostadigare ut igen.

Helgens väder inleds med ett regn på väg österut, ett regn som hänger kvar i norr även på söndag. Därefter en kort paus innan nästa regn når in västerifrån under senare delen av söndagen, och därmed kommer beröra stora delar av landet under måndagen Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer