Sommarjobb för 35 kronor i timmen

Uppdaterad
Publicerad

I Mariestad i Västergötland får feriearbetande ungdomar 35 kronor i timmen i lön. Skillnaderna på kommunala sommarjobbslöner är stora, enligt en genomgång som fackförbundet Kommunal har gjort.

Det handlar om jobb som är tillfälliga under sommaren och den kommun som har lägsta lönen betalar 35 kronor i timmen, jämfört med 106 kronor i timmen som är bäst, rapporterar Ekot. Kommunal rekommenderar en lägsta ersättning på 61 kronor i timmen.

Inför varje sommar undersöker Kommunal hur många som erbjuds sommarjobb i kommunerna och hur hög timlön som erbjuds ungdomarna.

”Det är väldigt problematiskt att lönerna skiljer sig så mycket åt för samma sorts jobb. Det skapar en orättvisa som inte är bra. Dessutom är många sommarjobbslöner väldigt låga. Lönen måste vara anständig även om det handlar om ungdomar”, enligt Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund, i ett pressmeddelande.

Lägstalön

För feriearbetande 16- och 17-åringar bör lön utgå med lägst 61 kronor i timmen, enligt Kommunals rekommendationer. För 18- och 19-åringar gäller 75 kronor. Det är en ökning med 2 kronor jämfört med rekommendationerna förra sommaren.

Trots Kommunals rekommendationer får ungdomarna i Mariestad endast 35 kronor i timmen. En rimlig ersättning, enligt kommunens arbetsmarknadschef Tord Forsell.

”Lär sig hur det fungerar”

-Ungdomarna ersätter inte ordinarie personal. De går med för att få lära sig hur det fungerar, säger han.

Kommunen erbjuder feriepraktik-inte feriejobb- och prioriterar antalet praktikplatser framför lön, enligt Forsell. En arbetsplats som tar emot praktikanterna är Mariegärde demensboende.

-De dukar bord och hjälper till med aktivering men de deltar inte i vårdarbetet och de ersätter ingen, säger enhetschef Britt Johansson.

TT: Är feriepraktikanterna viktiga för er?

-Det är viktigt att de får komma hit som en introduktion till äldreomsorgen. Många av dem kommer tillbaka hit som sommarjobbare när de är äldre.

”Orättvisa löneskillnader”

Många kommuner resonerar som Mariestad men Lenita Granlund, avtalssekreterare på Kommunal, avfärdar resonemanget om feriepraktik.

-Som kommun ska man ta till sig rekommendationer. Bara för att man döper det till olika saker så kan man inte gömma sig. Det är samma typ av jobb som ungdomarna utför i de olika kommunerna oavsett vad man kallar det, säger Lenita Granlund till TT.

Enligt Granlund är det alltför orättvisa löneskillnader i landet.

-Ungdomar ska ha lika löner för samma arbete. En lön på 35 kronor i timmen är inte rimligt, säger hon.

Fakta: Kommunerna som betalar sämst

Högst sommarjobbslöner:

Kommun: Kronor per timme

Härryda: 64-106

Arvika: 73-102

Partille: 61-98

Borlänge: 62-97

Jönköping: 70-97

Mora: 62-96

Danderyd: 56-96

Stockholm: 74-94

Täby: 63-93

Ekerö: 58-92

Lägst sommarjobbslöner

Kommun: Kronor per timme

Vara: 45

Laxå: 45

Hallsberg: 40-43

Uddevalla: 40-42

Hjo: 37-41

Skövde: 40

Tibro: 40

Tidaholm: 40

Töreboda: 40

Mariestad: 35

Källa: Kommunal, Sveriges Radio (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.